Firma Huawei předběhla na poli prodejů smartphonů Apple. Čínský výrobce zvýšil prodeje o 41 procent a odsunul tak Apple na třetí místo. Jedničkou je stále Samsung. Vyplývá to ze zprávy analytické společnosti Strategy Analytics.

Podle Strategy Analytics se prodeje smartphonů meziročně snížily o 2,8 procenta. V loňském druhém čtvrtletí se prodalo 360,4 milionu smartphonů, v letošním druhém kvartálu pak 350,4 milionu chytrých telefonů. Ale ne všichni na tom tratí. Otěže světové dominance přebírají draví čínští výrobci, kteří navíc mají velký prostor k růstu.

Za zpomalením prodejů je zejména absence zásadních inovací. Zákazníci tak prodlužují cyklus nákupu nového smartphonu, ty stávající jim stále stačí. Dalším faktorem je snižující se dotace ze stran operátorů. Plnou cenu se řadě zákazníků za smartphony dávat nechce.

Zásadní zprávou, kterou přinesly výsledky za druhé letošní čtvrtletí, je propad Applu až na třetí místo mezi největšími výrobci smartphonů, když se dlouhodobě držel na druhé pozici za zcela dominantním Samsungem. Světovou dvojkou je nyní velmi ambiciózní Huawei, který se navíc netají chutí postoupit až na úplný vrchol.

Jestliže Apple prodal meziročně o jedno procento více smartphonů, tak Huawei zvýšil prodeje o masivních 41 procent. Konkrétně Apple prodal v letošním druhém čtvrtletí 41,3 milionu iPhonů a Huawei meziročně vzrostl z 38,4 milionu na rekordních 54,2 milionu prodaných smartphonů.

Analytická společnost úspěch Huaweie připisuje zejména modelům střední třídy Nova. Dražší modely čínské značky se tak na růstu podílely menší měrou.

Huawei se však může těšit z druhého místa možná jen chvíli. Apple v září zcela obmění nabídku, očekávají se hned tři (možná dokonce čtyři) zcela nové iPhony ve stylu loňského modelu X. Tím by se firma zcela odřízla od letitého designu vrcholícího loňským modelem iPhone 8. To by mohlo přimět mnoho uživatelů k obměně iPhonů.

Zejména předvánoční prodeje by tak měly Applu znovu pomoci stát se světovou dvojkou, Apple navíc chystá některé změny, které by mohly prodeje akcelerovat. Třeba má konečně nabídnout iPhony s podporou dvou SIM karet. Takové smartphony jsou na řadě trhů velmi žádané a jsou prakticky nutností pro udržení vysokých prodejů.

V Samsungu to na velké oslavy nevypadá. Firma sice znovu s převahou obhájila pozici světové jedničky, ale prodeje se propadly meziročně o 10 procent. Ve druhém čtvrtletí loňského roku jihokorejský výrobce dokázal prodat 79,5 milionu smartphonů, letos to bylo jen 71,5 milionu přístrojů.

 

Světovou čtyřkou mezi výrobci smartphonů je další dravý čínský výrobce Xiaomi, který nedávno zahájil světovou expanzi. Růst Xiaomi je úctyhodný, prodeje mu meziročně vzrostly o 38 procent. Což je skvělé číslo, ale loni to bylo ještě více. (jaz)