Ekonomický růst v eurozóně zpomalil na 2,1 procenta...

Hospodářský růst ekonomiky v Evropě zpomalil. Nejvíc v eurozóně, kde meziroční růst spadl z 2,5 procenta v prvním kvartálu na 2,1 procenta. Vyplývá to z prvního odhadu evropského statistického úřadu Eurostat.

Hospodářský růst zvolnil také v celé Evropské unii, a to na 2,2 procenta z 2,4 procenta. V mezičtvrtletním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,3 procenta. Růst tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters předpokládali, že si udrží tempo 0,4 procenta z prvního kvartálu.

Vyhlídky evropské ekonomiky v poslední době zastiňuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Evropská komise tento měsíc zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé Evropské unie na 2,1 procenta. V jarním výhledu předpokládala, že růst bude v obou případech činit 2,3 procenta.

V zemích platících jednotnou evropskou měnou naopak zrychluje inflace. Růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 2,1 procenta z červnových dvou procent.

Inflace se tak podle agentury DPA dostala na nejvyšší úroveň od konce roku 2012. Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby inflace byla těsně pod dvěma procenty.

Obzvlášť výrazný nárůst zaznamenaly v červenci ceny energie, které se meziročně zvýšily o 9,4 procenta. Jejich růst tak zrychlil z červnových osmi procent.

ECB se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a také rozsáhlými nákupy dluhopisů. Minulý týden nicméně banka potvrdila, že je připravena nákupy dluhopisů v letošním roce ukončit. Úrokové sazby hodlá ponechat na nynějších minimech přinejmenším do léta příštího roku. (jaz)