David Rath ohlásil, že bude kandidovat v podzimních doplňovacích volbách do Senátu na Litoměřicku. Bývalý středočeský hejtman byl nepravomocně odsouzen za korupci, právě na Litoměřicku pak seděl ve vazbě. Pokud by byl Rath zvolen, získal by imunitu.

Brífink s oznámením kandidatury Rath uspořádal právě před litoměřickou věznicí. Doprovázela jej předsedkyně České suverenity Jana Volfová.

Rath již před pár dny ke své kandidatuře řekl, že i díky pobytu v litoměřické věznici zná město a jeho problémy dokonale.

„V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany, což je dle mého zajímavá zkušenost,” řekl Rath minulý týden Lidovým novinám s poukazem na nevhodnost umístění věznice uprostřed města.

Rath tvrdí, že by v Senátu bojoval proti privatizaci litoměřické nemocnice. Chtěl by se zaměřit rovněž na boj proti byrokracii a migraci.

„Kandiduji proto, abych uspěl, což je logické. Je to ale plně v rukou voličů, já jejich rozhodnutí přijmu s naprostou pokorou, ať bude jakékoliv,“ řekl Rath.

Bývalý hejtman by v případě svého zvolení získal imunitu. Ta by se mu mohla hodit v případu stíhání, ve kterém jej soud poslal na 8,5 roku do vězení za korupci. (jaz)