Ekonomika USA zrychluje tempo a raketově roste...

Růst ekonomiky ve Spojených státech ve 2. čtvrtletí zrychlil na 4,1 procenta. Za vlády Donalda Trumpa tak nárůst dosáhl nejprudšího tempa za téměř čtyři roky. Podle amerického prezidenta hledí celý svět na ekonomiku USA se závistí.

Odhad zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Trump uvedl, že příznivý vývoj ekonomiky potvrzuje správnost jeho politiky. Poukázal na daňovou reformu, omezování regulace a kroky v oblasti mezinárodního obchodu.

Největší ekonomika světa je tak na cestě k dosažení tříprocentního ročního růstu, který si stanovila za cíl Trumpova administrativa.

Odhad hospodářského růstu za 2. čtvrtletí je v souladu s očekáváním analytiků. Tempo růstu za 1. kvartál ministerstvo zpřesnilo směrem vzhůru z dříve ohlášených 2,0 procent.

Růst za rok 2017 ministerstvo naopak revidovalo směrem dolů, a to na 2,2 procenta z 2,3 procenta.

Američtí spotřebitelé ve 2. čtvrtletí zvýšili výdaje, zatímco zemědělci urychlovali dodávky sójových bobů do Číny před červencovým zavedením nových cel.

Ekonomika USA těžila z růstu vládních výdajů

Na začátku července začal Washington uplatňovat cla ve výši 25 procent na import čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů (více než 748 miliard Kč) ročně. Čína na to reagovala protiopatřením ve stejném rozsahu.

Podle analytiků by ve druhé polovině letošního roku Trumpova obchodní politika mohla mít na americkou ekonomiku negativní dopad.

Kromě cel na vybrané čínské zboží uvalil Tump cla také na hliník a ocel. Ta vedla k odvetným opatřením ze strany hlavních obchodních partnerů USA, včetně Evropské unie, Kanady, Mexika a Číny.

Evropská unie reagovala odvetnými cly, která se týkají například motocyklů Harley-Davidson nebo bourbonu Kentucky.

Trump začal následně kritizovat EU za to, že uplatňuje desetiprocentní cla na dovoz aut z USA. Oznámil dokonce, že zvažuje zavést 25procentní clo na dovoz aut do USA, což by se významně dotklo Evropy i Japonska.

Spojené státy a EU nicméně v tomto týdnu dosáhly dohody, že budou pracovat na odbourávání obchodních bariér.

Ekonomice ČR se nedaří

Zatímco ekonomika USA raketově roste, česká naopak zpomaluje. Česká bankovní asociace (ČBA) zhoršila odhad na letošní rok na 3,3 procenta z dubnových 3,6 procenta. Důvodem je podle analytiků to, že se česká ekonomika přibližuje hranici svých možností.

Pro rok 2019 asociace odhad zvýšila na 2,9 procenta z 2,8 procenta.

Česká národní banka letos čeká růst ekonomiky o 3,9 procenta a příští rok o 3,4 procenta.

Ministerstvo financí v dubnové prognóze počítalo s růstem ekonomiky v letošním roce o 3,6 procenta a příští rok o 3,3 procenta.

A Česku se bude letos hůře dařit i v Evropské unii.

Evropská komise (EK) zhoršila odhad růstu české ekonomiky na letošní i příští rok. Hrubý domácí produkt (HDP) by se měl letos zvýšit o 3 procenta. Ještě na jaře přitom Komise odhadovala růst 3,4 procenta.

EK také zhoršila výhled růstu hospodářství eurozóny i celé Evropské unie. Obchodní napětí s USA poškozuje důvěru a vybírá si daň v podobě pomalejší ekonomické expanze, upozornil místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.

Možný zvrat v obchodní válce: USA nabídly Evropské unii a Japonsku zcela volný obchod

Trumpova cla připraví Německo o 156 miliard. Juncker pojede do USA zachraňovat EU

Vyostřující se obchodní války dokazují nárůst zkázonosné moci států, vlád a politiků

(pel)