USA nabídly Evropské unii a Japonsku volný obchod bez jakýchkoliv cel, bariér a subvencí. Francouzi reagovali tím, že nehodlají jednat se zbraní přiloženou Američany k hlavě...

USA nabídly Evropské unii a Japonsku dohodu o volném obchodu. Nabídku předložil americký ministr Steven Mnuchin na setkání ministrů financí a centrálních bankéřů skupiny 20 největších ekonomik světa (G20). Nabídka však narazila na tvrdý odpor Francie, která údajně požaduje nejprve zrušit nedávno zavedená cla ze strany USA.

Americký ministr financí Steven Mnuchin oznámil, že obnovil návrh prezidenta Donalda Trumpa, aby spojenci ze skupiny největších ekonomik G7 mezi sebou zrušili všechny obchodní bariéry.

„Pokud Evropa věří ve volný obchod, jsme připraveni podepsat dohodu o volném obchodu,“ prohlásil Mnuchin.

Podotkl dále, že případná dohoda bude muset zahrnovat zrušení cel, necelních bariér i subvencí.

„Musí to být všechny tři věci,” prohlásil Mnuchin.

Francie: „Odmítáme jednat se zbraní u hlavy.“ 

Americký prezident Donald Trump nedávno rozhodl o uvalení dovozních cel ve výši 25 procent na ocel a ve výši 10 % na hliník.

Evropská unie reagovala odvetnými cly, která se týkají například motocyklů Harley-Davidson nebo bourbonu Kentucky.

Trump začal následně kritizovat EU za to, že uplatňuje desetiprocentní cla na dovoz aut z USA. Oznámil dokonce, že zvažuje zavést 25procentní clo na dovoz aut do USA, což by se významně dotklo Evropy i Japonska.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire uvedl, že EU by neměla zvažovat zahájení obchodních jednání s USA, pokud Trump nejprve nezruší cla na ocel a hliník a neukončí své hrozby zavedení cel na auta.

„Odmítáme jednat se zbraní u hlavy,“ řekl Le Maire.

Mnuchinova nabídka pro EU a Japonsko byla učiněna v době eskalace obchodního sporu mezi USA a Čínou.

USA chystají zavedení desetiprocentních cel na import čínských produktů, jejichž roční dovoz dosahuje hodnoty 200 miliard dolarů (4,4 bilionu Kč). Mělo by jít o cla na zboží jako jsou kabelky či digitální fotoaparáty.

V dohledu přitom nejsou ani žádná jednání mezi dvěma předními ekonomikami světa, která by naznačovala uklidnění sporu.

Mnuchin prohlásil, že cla nemají na ekonomiku USA zatím žádný velký efekt. Podle něj jsou zde malé dopady, jako odvetná cla na americké producenty sóji, humrů a bourbonu, avšak nevěří, že cla zabrání USA, aby letos dosáhly tříprocentního ekonomického růstu. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Trumpova cla připraví Německo o 156 miliard. Juncker pojede do USA zachraňovat EU

Obchodní válka mezi USA a Čínou eskaluje. Trump zavádí další cla za 4,4 bilionu Kč

Vyostřující se obchodní války dokazují nárůst zkázonosné moci států, vlád a politiků