Mark Zuckerberg přišel o 370 miliard korun...

Facebook zaznamenal jeden z největších propadů akcií jakékoli firmy v novodobé historii. V noci na čtvrtek tak zakladatel firmy Mark Zuckerberg přišel kvůli poklesu tržní kapitalizace firmy o 17 miliard dolarů (asi 370 miliard korun). Tržní kapitalizace spadla o 151 miliard dolarů. Na firmu negativně dopadá GDPR, navíc jí na pověsti uškodilo zneužívání osobních dat a šíření poplašných zpráv.

Akcie Facebooku reagovaly na slabší výsledky hospodaření společnosti v druhém kvartálu letošního roku masivním poklesem. Firma nenaplnila očekávání trhu, tempo růstu tržeb bylo nejnižší od roku 2015 a v Evropě jí dokonce ubyli uživatelé.

Společnost oznámila, že její tržby ve druhém čtvrtletí vzrostly o 42 procent na 13,3 miliardy dolarů, což je nejpomalejší tempo růstu za poslední tři roky. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali obrat ještě o 100 milionů dolarů vyšší. Počet denních uživatelů sociální sítě v červnu dosáhnul 1,47 miliardy, 100 milionů pod odhadem trhu a „jen“ o 11 procent více, než o rok dříve. V některých regionech dokonce počet uživatelů klesnul, například v Evropě se snížil o jedno procento na 279 milionů.

Na hospodářských výsledcích Facebooku se odrazily kontroverze, se kterými se sociální síť v poslední době potýká. Musela například reagovat na přísnější směrnice o bezpečnosti dat v Evropě (GDPR), vyrovnat se se skandálem ohledně firmy Cambridge Analytica a najmout tisíce nových zaměstnanců, kteří by moderovali nenávistný a další závadný obsah sítě.

„Nám nejde o krátkodobý profit, ale o dlouhodobý zisk,“ reagoval podle deníku Washington Post na data Mark Zuckerberg během konferenčního hovoru s investory.

Čísla však podle všeho nebudou lepší ani v dalších kvartálech. Podle finančního ředitele společnosti Davida Wehnera se tempo růstu tržeb sníží i v letošním třetím a čtvrtém čtvrtletí.

Wehner doplnil, že za snižováním tržeb budou stát především tři důvody – volatilita směnných kurzů, významnější investice do nového obsahu sítě a větší důraz na soukromí a bezpečnost uživatelů. (jaz)