Čtyři pětiny indických žen nedosáhnou na dámské hygienické produkty...

Indie zrušila 12% daň na dámské hygienické potřeby. Ta přitom platila teprve od loňského roku, setkala se však s velkým odporem některých organizací poukazujících na tzv. menstruační chudobu. V Indie totiž nemá zhruba 80 % žen možnost koupit si menstruační hygienu.

Již před rokem oznámila indická vláda největší daňovou reformu (GST) od získání své nezávislosti v roce 1947 a zavedla daň na veškeré zboží a služby. Součástí této reformy byla i 12% daň na dámské hygienické produkty.

Pobouřilo to řadu feministických organizací. Podle nich se menstruační potřeby staly ještě více nedostupným zbožím, píše server BBC. Čtyři z pěti indických žen si totiž tampony a vložky nemůže dovolit. Jedna z petic s názvem „daň z krve“ žádající zrušení této daně získala více jak 400 tisíc podpisů.

Díky těmto kampaním vláda premiéra Naréndry Módího oznámila, že daň na veškeré hygienické pomůcky ruší.

„Byl to důležitý krok k tomu, abychom pomohli dívkám a ženám zůstat ve školách a jejich práci. Tohle jim pomůže růst a ukázat jejich pravý potenciál,“ uvedla Surbhi Singhová, zakladatelka indické neziskové organizace Sachhi Saheli šířící povědomí o ženském cyklu.

Ženská perioda je totiž jeden z hlavních důvodů, proč indické dívky odcházejí z vyučování a zůstávají doma – hygienické produkty si nemohou dovolit, zmiňuje server The Independent. Používají kusy oblečení či hadry, čímž riskují infekci.

Takové problémy se však netýkají jen Indie. Podle výzkumu charitativní organizace Plan International UK z roku 2017 si jedna z deseti britských žen od 14 do 21 let žijících v chudobě nemůže hygienické potřeby dovolit.

V roce 2016 se ve Velké Británii pořádaly protesty ve stejném duchu jako v Indii. Evropská unie proto hlasovala pro to, aby měly členské státy volnější ruce při zachovávání, snižování či rušení tamponových daní.

Výsledkem je snížení daně na tampony a vložky v Británii z 20 % na 5 %, což z ní dělá zemi s jednou z nejnižších sazeb v Evropě (psali jsme zde). Podobně je na tom Francie, která daň v roce 2015 snížila z 20 % na 5,5 %. Sníženou sazbu má pak i Španělsko nebo Slovensko, a to 10 %.

V České republice nakupují ženy vložky a tampony stále jako luxusní zboží, tedy s nejvyšší možnou DPH 21 %. (jaz)