Trestně stíhaný premiér je šéfem Rady proti korupci...

Andrej Babiš se stal předsedou Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí a se střety zájmů. To přesto, že sám premiér čelí trestnímu stíhání kvůli podezření z padesátimilionového evropského dotačního podvodu. Do Babiše se kvůli tomu ostře pustil ex předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kromě Babiše jsou členy rady například ministryně financí Alena Schillerová, ministr vnitra Jan Hamáček, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, ředitel Transparency International David Odnráčka či předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová.

Na stránkách rady stojí, že „Rada vlády zejména koordinuje a vyhodnocuje problematiku boje s korupcí a na základě poznatků z této oblasti předkládá vládě návrhy na přijetí opatření vedoucích ke snížení korupčního rizika v rámci činnosti veřejné správy a zvýšení její transparentnosti. V čele Rady vlády je předseda vlády Ing. Andrej Babiš.“

Mluvčí ANO pro server Aktuálně.cz uvedl, že Babiš se vedení ujal už na jaře.

„Rozhodnutí, kdo bude předsedat radě, je plně v kompetenci premiéra. Důvěryhodnost rady je třeba hodnotit podle jejích výsledků, je tedy namístě vyčkat na tyto výsledky,“ okomentoval Babišovo rozhodnutí jmenovat sám sebe do čela protikorupčního orgánu nejvyšší státní zástupce.

Šéf občanského sdružení Oživení a člen rady Martin Kameník říká, že by radu měl vést někdo jiný, než premiér trestně stíhaný pro podezření z podvodu, protože to nebudí důvěru.

„Vládní komisi pro boj s korupcí a konfliktem zájmů povede trestně stíhaný StBák s konfliktem zájmů, jaký Evropa ještě neviděla. Tohle by nevymyslel ani Orwell. Takhle drzé nebylo ani prase Napoleon,“ uvedl na sociálních sítích Miroslav Kalousek.

Nelíbí se mu ani to, jak se k celé věci postavil nejvyšší státní zástupce Zeman.

„Prosím, přečtěte si stanovisko NSZ Pavla Zemana a zkuste říct, kdo je na současné scéně větší srab a alibista, než on. Dle jeho “kritérií” by tím předsedou mohl být i Krejčíř. Pane doktore Zemane, odstupte. Jste dnes jen karikaturou spravedlnosti. Navíc hodně směšnou,“ vzkázal mu Kalousek. (jaz)