Americký prezident označil setkání s Vladimirem Putinem za plodné...

Donald Trump se v Helsinkách setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání vůdců světových velmocí trvalo přes 2 hodiny. Trump prohlásil, že za špatné vztahy mezi USA a Ruskem mohou obě země.

Putin na závěr ostře sledovaného setkání v Helsinkách přiznal, že Trumpovi během voleb v roce 2016 držel palce.

„Chtěl jsem, aby Trump vyhrál, protože mluvil o normalizaci vztahů s Ruskem,“ prohlásil ruský prezident.

Popřel ale, že by zaúkoloval ruské tajné služby, aby mu v klání s Hillary Clintonovou pomohly.

„Musím zopakovat co jsem řekl už dříve, a to i během osobního setkání s prezidentem. Rusko se nikdy nevměšovalo a nehodlá vměšovat do americké vnitřní politiky, včetně voleb,“ prohlásil na závěrečné tiskové konferenci Putin.

Dodal, že nic neví o dvanácti ruských agentech obviněných v USA z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v roce 2016. Pokud ale podle něj zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller pošle ruským úřadům žádost, aby podezřelé vyslechly, Rusko to udělá. Na oplátku chce, aby Američani vyslechli osoby podezřelé z nezákonných aktů proti Rusku.

Jedna novinářská otázka se týkala kompromitujících materiálů, které údajně Kreml na Trumpa má.

„Tyto fámy jsem slyšel. Když byl prezident Trump tehdy v Moskvě, ani jsem nevěděl, že tam je…nikdo mne o tom neinformoval. Ignorujte to prosím,“ řekl Putin.

Trump označil vyšetřování údajného ruského vměšování do prezidentských voleb za katastrofu pro USA.

„Vedli jsme skvělou kampaň, a proto jsem prezident,“ řekl.

Rozhovor s Putinem označil za velmi plodný a otevřený, oba se prý se dohodli na pokračování rozhovorů v budoucnu. Za současné špatné vztahy jsou podle něj zodpovědné obě země.

Prezident Ruska, kde v neděli vyvrcholilo mistrovství světa ve fotbale, během tiskové konference předal Trumpovi fotbalový míč.

Povídáním o fotbale také celé setkání v paláci finského prezidenta hodinu po poledni začalo.

„Koukal jsem na celé finále i na obě semifinále a byla to skutečně báječná utkání. A bylo to překrásně provedeno, takže k tomu chci gratulovat,“ chválil Trump podle listu The Guardian organizaci šampionátu a ruský prezident to ocenil pokývnutím hlavou.

Prezidenti si na závěr úvodního setkání asi tři sekundy třásli rukou. Po společném focení se odebrali na jednání mezi čtyřma očima, kde je doprovázeli jen tlumočníci. Jednání trvalo dvě hodiny a deset minut, tedy asi o půl hodiny déle, než organizátoři summitu předpokládali. (jaz)