Itálie začala znovu přijímat migranty...

Itálie přijme 450 migrantů zachráněných ve Středozemním moři. Italský ministr vnitra Matteo Salvini přitom ještě před nedávnem tvrdil, že Itálie přestane migranty úplně přijímat. Nyní jim dovolila vstoupit do země poté, co se Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko dohodly, že každý ze států přijme 50 migrantů.

Loď s běženci se stala předmětem migračního sváru mezi Itálií a Maltou. Plavidlo italské finanční policie (GdF) a loď agentury Evropské unie pro dohled nad vnějšími hranicemi Frontex vzaly na palubu 450 migrantů z rybářské lodi, která se v pátek podle italských úřadů nacházela v maltské pátrací a záchranné námořní zóně.

Malta toto tvrzení ale odmítla a uvedla, že loď byla už v italských vodách, když se o ní úřady dozvěděly. Většina migrantů tak od pátku zůstávala na moři, a to na palubách plavidla Frontexu a lodě italské finanční stráže.

Přesuny lodí s desítkami běženců přes Středozemní moře jsou na denním pořádku a italský ministr vnitra Matteo Salvini, který je zároveň předsedou protiimigrační strany Liga, jež vládne v koalici s populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S), se ostře staví proti každému přísunu migrantů. Již dvě lodi se kvůli jeho odporu přesměrovaly do Španělska. (jaz)