Donaldu Trumpovi se dohoda o brexitu z dílny premiérky Mayové vůbec nezamlouvá...

Donald Trump nesouhlasí s podobou dohody o odchodu Velké Británie z EU. Podle něj tím britská premiérka Theresa Mayová ohrožuje obchodní spolupráci mezi Británií a USA. Za premiéra Británie by si americký prezident dle svých slov raději přál Borise Johnsona.

Mayová hodlá podle aktuálního plánu zachovat více obchodních vazeb na EU, než si přáli zastánci rázné odluky od Bruselu. Kvůli tomu počátkem týdne rezignovali ministr zahraničí Boris Johnson a ministr pro brexit David Davis.

„Pokud udělají dohodu v tomto stylu, budeme jednat s Evropskou unií, místo abychom jednali s Británií, takže to zřejmě zhatí dohodu (o volném obchodu s Británií),” řekl Trump britskému listu The Sun.

Právě separátní dohoda s USA, o níž Trump mluví dlouhodobě, je jedním z významných bodů zdůrazňovaných stoupenci tvrdého brexitu jako výhoda nezávislosti na EU.

Americký prezident se s Mayovou sešel již při čtvrteční slavnostní večeři. Premiérka v projevu na úvod setkání zvolila diplomatický tón a USA označila nejen za „nejbližšího spojence, ale i nejdražšího přítele”. Trump přitom nešetřil kritikou její představy o brexitu již během summitu NATO bezprostředně předcházejícího jeho britské návštěvě.

„Říkal jsem Therese Mayové, jak to (brexit) provést, ale ona nesouhlasila, neposlechla mě. Chtěla jít jinou cestou,” řekl Trump s dovětkem, že jednání o brexitu trvají již moc dlouho, a proto z nich jistě nevzejde dobrá dohoda.

Trump také uvedl, že lituje odchodu Johnsona a doufá, že se do vlády jednoho dne vrátí.

„Chovám k němu velký respekt. Zjevně mě má rád a říká o mně velice hezké věci,” prohlásil americký prezident, podle něhož by Johnson byl skvělý premiér.

Na otázku, zda by měl exministr zahraničí nahradit v úřadě Mayovou, Trump odvětil: „No, nesnažím se je štvát jednoho proti druhému.” (jaz)