V Česku je podle prezidenta Zemana celkem 150 tisíc státních úředníků.

Prezident Zeman ve Sněmovně vyzval vládu, aby snížila počet státních úředníků. Zeman v projevu před poslanci uvedl, že v Česku je v současnosti celkem 150 tisíc státních úředníků. Prudký nárůst úředníků dokumentoval srovnáním se situací Zemanovy jednobarevné vlády ČSSD (1998 – 2002), kdy podle prezidenta bylo v ČR „jen“ 80 tisíc státních úředníků.

Prezident Miloš Zeman vystoupil v Poslanecké sněmovně, aby podpořil získání důvěry pro druhou Babišovu vládu ČR.

Kritizoval přitom velké množství úředníků, které podle něj Česko má.

„Za mé vlády bylo státních úředníků 80 tisíc. Dnes jejich je 150 tisíc,“ uvedl Zeman.

Upřesnil dále, že z celkových 150 tisíc je 70 tisíc státních úředníků na centrální úrovni, dalších 70 tisíc působí na úřadech obcí a zbylých 10 tisíc na krajských úřadech.

„Že si tito lidé často vymýšlejí práci, která je zbytečná, to je věc jedna, že tomu bezmezně přihlížíme, to je věc druhá,” řekl Zeman.

V tom, že Česko má mnoho úředníků, souhlasil i premiér Babiš, který ve svém projevu před poslanci řekl, že je potřeba byrokracii snížit a pomoci tomu i elektronizací státní správy.

Zeman kritizoval plýtvání penězi a schodkové rozpočty vlád. Druhou Babišovou vládu, kterou tvoří koalice ANO a ČSSD, kritizoval za konkrétní cíle vytyčené v programovém prohlášení.

Problém má především s tím, že vláda pro rok 2019 počítá s deficitem 50 miliard korun. Schodkový rozpočet lze podle něj pochopit v době krize, nikoliv hospodářského růstu.

Cílem je podle něj rozpočet minimálně vyrovnaný. Upozornil i na to, že v rozpočtu není uvedeno, kde vláda vezme peníze na investice a platy.

„Zdrojem na investice by měl být deficitní rozpočet, že 50 miliard deficitu ponecháme a věnujeme je na investice. Je to hezký alibismus, ale politika je také o symbolech a gestech. Neměli bychom zmrazovat takto vysoký deficit,” konstatoval Zeman.

Vládu naopak pochválil za to, že v programovém prohlášení připravila plán investic do energetiky a infrastruktury. (sfr)