Europoslanci směrnici o copyrightu nepodpořili...

Evropští poslanci nepodpořili návrh pravidel týkajících se autorských práv na internetu. Návrh dával mimo jiné vydavatelům právo na podíl z využití jejich autorských děl internetovými giganty. Podle kritiků by však vedl k cenzuře internetu.

Text budí velké emoce. Poslanci čelili silnému tlaku různých lobbistických skupin, jejich schránky zaplavily tisíce e-mailů od zastánců i odpůrců normy.

„Někteří z nás dostali i 60 tisíc e-mailů,“ řekl europoslanec a předseda právního výboru Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

Kritici návrhu tvrdí, že povede k cenzuře internetu. Jeho zastánci naproti tomu soudí, že výsledkem nových pravidel bude lepší ochrana autorských práv v internetovém prostředí. K podporovatelům směrnice patří i česká Unie vydavatelů. Naopak například Seznam.cz je proti ní.

Parlament dnes na plénu ve Štrasburku hlasoval pouze o své pozici k návrhu. Nepustil ho rovnou do třístranného jednání mezi Evropskou komisí, členskými státy a parlamentem. Z 627 přítomných poslanců z celkových 751 návrh zamítlo 318 poslanců, pro bylo 278 a 31 se zdrželo.

„Velký úspěch. Vaše protesty zafungovaly,“ napsala na twitteru německá europoslankyně za Piráty Julia Redaová, která vystupovala proti směrnici.

Podle českých Pirátů ukázal Evropský parlament racionální přístup.

„Předchozí rozhodnutí (právního) výboru vzbudilo obavy, že se EU rozhodne jít cestou cenzury,“ uvedli Piráti v prohlášení.

Podle francouzského křesťanskodemokratického poslance Philippa Juvina je naopak smutné, že parlament „podlehl řízené manipulaci“ lobbistů z řad velkých internetových hráčů. Za ty jsou považovány firmy jako je například Facebook nebo Google. (jaz)