Podle Merkelové je postup při řešení migrační krize pro Evropu klíčový...

Angela Merkelová varovala před špatným postupem při řešení migrační krize. Na správném uchopení problému migrace podle ní závisí budoucnost Evropy. Německá kancléřka to uvedla v projevu v Bundestagu. Opozice ji vyzvala k odstoupení.

V Bundestagu se jednalo o návrhu rozpočtu na příští rok, ale otázka migrace je natolik žhavá, že jí Merkelová věnovala značnou část projevu.

„Na tom, jak vyřešíme otázku migrace, bude záviset, zda bude Evropa (jak ji známe) dál existovat i v budoucnosti,“ uvedla podle stanice Deutsche Welle.

„Migrace je globální problém, který vyžaduje globální řešení,“ zdůraznila kancléřka.

Dodala, že je potřeba právně přijatelná, realistická a solidární odpověď, která nebude přetěžovat lidi.

„Musí existovat větší pořádek ve všech způsobech migrace, aby lidé věřili, že právo a pořádek budou prosazeny,” uvedla.

Merkelová připomněla, že množství lidí, kteří se na člunech dostávají do Evropy přes Středozemní moře, pokleslo o 95 procent. Přesto, jak dodala, se musí posílit ochrana vnějších evropských hranic. Slíbila přitom, že Německo k tomu svým dílem přispěje. Ocenila přitom Turecko, které je sice neustále kritizováno, ale proud migrace na Balkán zastavilo.

Ve Spolkovém sněmu ovšem Merkelová, která ocenila, že se Německo nezadlužuje, čelila tvrdé kritice. Šéfka frakce extremistické a zároveň nejsilnější opoziční strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová Merkelovou obvinila, že její trvání na liberální migrační politice rozdělilo Německo i Evropu.

„Německo se pod vaší vládou stalo motorem a stabilizátorem chaosu. Ukončete tu tragédii a prosím, odstupte!” vyzvala Merkelovou. (jaz)