Česká měna oslabila nad hranici 26 korun za euro. Koruna je tak nejslabší od srpna 2017. Analytici přitom ještě na jaře předpovídali, že v létě bude euro za 25 korun. Důvodem oslabení české měny je údajně eskalace obchodní války ve světě a politické napětí v eurozóně.

Euro zdražilo nad 26 korun na konci minulého měsíce a oslabování koruny dál pokračuje. V úterý tuzemská měna dočasně oslabila na 26,16 koruny za euro.

Většina ekonomů očekávala do prázdnin posilování koruny k hranici 25 Kč za euro nebo i pod ní. Při svých odhadech počítali s tím, že se ekonomicko-politické napětí uklidní, což se ovšem nevyplnilo.

Nákupy Čechů na dovolených v eurových destinacích proto nebudou až tak výhodné, jak se původně čekalo. Euro se ve směnárně nyní prodává za zhruba 26,20 koruny.

Důvody oslabení koruny v posledních týdnech jsou podle analytiků trochu záhadou. ČR, podobně jako další středoevropské země, nevykazuje žádné makroekonomické nerovnováhy a ČNB navíc zvyšuje úrokové sazby.

Důvody oslabování koruny tak vidí pravděpodobně v eskalaci obchodních válek ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa a politickém napětí v eurozóně. (jaz)