David Rath si odsedí 8,5 roku ve vězení. Za přijetí úplatku a ovlivňování veřejných zakázek jej odsoudil Krajský soud v Praze. Potvrdil tak verdikt z roku 2015, který následně zrušil odvolací soud.

Manželé Petr a Kateřina Kottovi dostali rovněž stejné tresty jako minule, a to 7,5 roku vězení. Soud Rathovi zabavil majetek přes 20 miliónů korun a také půl miliónu eur. Část těchto peněz našla policie u Ratha doma, sedm miliónů v nyní už legendární krabici od vína. Soud zabavil také pět miliónů korun uložených na účtu vedeném na jméno Rathova obhájce Adama Černého.

První rozsudek byl v roce 2016 zrušen kvůli použitým odposlechům. Ty loni vrátil do hry Nejvyšší soud, který rozhodl, že mohou být použity jako důkaz, a vrátil případ k projednání krajskému soudu.

Vedle Ratha v případu, který odstartoval v roce 2012, figuruje dalších deset osob, které při prvním projednávání dostaly rovněž vysoké tresty.

Státní zástupce Petr Jirát navrhl Rathovi trest mezi 8 a 9 lety vězení a propadnutí majetku. Stejnou trestní sazbou by podle něj měli být postiženi i Kateřina a Petr Kottovi, kteří byli podle policie organizátory manipulace s veřejnými zakázkami.

Rath měl v březnu několikahodinovou závěrečnou řeč.

„Jde o to, jestli vám jde o spravedlnost, nebo jen o to někoho odsoudit. Mám dojem, že jste rozhodnuti,“ prohlásil na závěr své řeči Rath.

„Setkáváme se bezmála šest let. Šest let se točíme stále kolem jednoho. Kolem toho, že ta kauza je postavená z devadesáti devíti procent na odposleších,“ dodal s tím, že odposlechy jsou zatíženy řadou problémů s technickou kvalitou záznamu nebo údajnou manipulací s nimi. (jaz)