Itálie i Malta nakonec bludné lodě s migranty přijmou...

Itálie a Malta přijmou dvě dříve odmítané lodě s migranty. Na Maltě zakotví loď Lifeline s 234 lidmi z Afriky usilujícími o azyl v Evropě, Sicílie pak přijme loď s názvem Alexander Maers se 113 migranty. Francie se zavázala, že Maltě s péčí o pasažéry pomůže.

„Rýsuje se evropské řešení, že by se vylodili na Maltě,“ řekl rozhlasové stanici RTL mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux s odkazem na loď Lifeline patřící stejnojmenné německé organizaci.

Dodal, že o problému s touto lodí jednali v pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron a maltský premiér Joseph Muscat.

Mluvčí francouzské vlády doplnil, že Paříž je připravena poslat na Maltu tým, který pomůže se zpracováním žádostí o azyl lidí z této lodi.

Posádka lodi Lifeline nalodila 234 běženců z Afriky u libyjských břehů ve středu 20. června. Už předtím ji Itálie upozorňovala, aby je na palubu nebrala a vyčkala na příjezd lodě z Libye. Posádka však varování nedbala. Itálie i Malta pak loď odmítly přijmout a Malta teď zvažuje, že kvůli tomu zahájí proti kapitánovi lodě trestní stíhání.

Stejná posádka o den později vyzvedla z moře a vratkých člunů u Libye také dalších 113 lidí, kteří se nalodili na dánskou obchodní loď Alexander Maersk. I ta čekala na povolení vplout do některého z italských přístavů, které získala v úterý. Oznámil to starosta sicilského města Pozzallo.

Na začátku června se do podobné situace dostala loď Aquarius, na jejíž palubě se plavilo přes šest set Afričanů. Itálie ani Malta jí nepovolily přistát a poté ji přijalo Španělsko. (jaz)