Povinné ručení na dětská autíčka zavádí Evropská komise.

Evropská komise navrhla směrnici, podle které by se mělo vztahovat povinné ručení i na dětská elektroautíčka. To kvůli tomu, že mohou způsobit vážnější škody. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven.

Povinné ručení by se vztahovalo také na segwaye, elektrokola a různá podomácku vyrobená elektrická vozítka. Česká asociace pojišťoven nyní usiluje o řešení, jež umožní v ČR tuto povinnost vyjmout nebo zmírnit.

Návrhem komise se bude nyní zabývat Evropský parlament a Rada EU. Povinným ručením by podle jejího vyjádření měla být pojištěna všechna motorová vozidla určená primárně pro přepravu, bez ohledu na jejich charakter a též na to, jestli jezdí na pozemní komunikaci nebo soukromém pozemku.

Až bude směrnice schválena Evropskou radou a Parlamentem, bude právní předpis vydán v úředním věstníku EU a nabude účinnosti dvacátý den po jeho vydání. Směrnice má v tento okamžik stanovenu roční transpoziční lhůtu, v rámci kterém musí být zavedena do českého právního řádu. Je ale možné, že se lhůta se ještě v rámci legislativního procesu prodlouží. (jaz)