Americké námořnictvo je připraveno vybudovat tábory pro až 50 tisíc ilegálních migrantů...

USA plánují vybudovat tábory pro desetitisíce ilegálních migrantů v oblastech Kalifornie, Alabamy a Arizony. Výstavbu táborů by mělo mít na starost americké námořnictvo. Jeden z táborů u San Franciska by měl pojmout 47 tisíc lidí a jeho vybudování a provoz by vyšlo na 233 milionů dolarů (cca 5,17 miliardy korun).

Námořnictvo věc nechtělo komentovat.

„Bylo by nevhodné diskutovat o vnitřní plánovací dokumentaci,“ řekl magazínu Time mluvčí americké armády Greg Hicks.

Podle příslušných pokynů mají být tábory „dočasné a úsporné“. To v praxi znamená stanová města pro až padesát tisíc lidí budovaná na plochách bývalých letišť či jiných vojenských objektů.

Jeden z táborů pro 47 tisíc lidí je námořnictvo připraveno vybudovat v prostoru někdejšího válečného skladiště Concord poblíž San Franciska v Kalifornii. Stejně velký tábor by měl vzniknout ve výcvikovém prostoru námořnictva Camp Pendleton na jihu Kalifornie.

Interní pokyn, na který se odvolává Time, počítá ještě s táborem pro blíže nespecifikovaný počet lidí poblíž Yumy v Arizoně.

Vybudování a provoz jednoho tábora by měly vyjít na 233 miliónů dolarů, což je v přepočtu 5,17 miliardy korun. Tábory jsou navrženy tak, aby mohly fungovat po dobu šesti měsíců až jednoho roku.

V případě, že k tomu dostane rozkaz, je námořnictvo připraveno vybudovat během měsíce tábor pro pět tisíc lidí a každý další měsíc navýšit kapacitu o 10 tisíc míst. (jaz)