Homosexuálové v ČR budou moc uzavřít manželství.

Homosexuálové budou moci uzavírat manželství. Vláda ANO v demisi podpořila návrh skupiny poslanců na možnost uzavírání manželství i pro lidi stejného pohlaví. Doposud mohli homosexuálové žít v registrovaném partnerství. Informoval o tom tiskový odbor Úřadu vlády.

Místo neutrálního stanoviska, které doporučovali vládní legislativci, tak půjde předloha do sněmovny s podporou kabinetu. K novele občanského zákoníku měla podle podkladů pro dnešní schůzi vznést některé připomínky a téma manželství homosexuálů označit za citlivé a vhodné pro celospolečenskou diskusi.

Lidé stejného pohlaví by měli mít v manželství podle předlohy stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

Pod předlohu připojilo podpis 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Mezi signatáři nejsou zástupci ODS, SPD Tomia Okamury a KDU-ČSL.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Nynější registrovaní partneři by měli možnost uzavřít manželství bez toho, že by partnerství museli rušit, nebo v partnerství setrvat podle příslušného, byť rušeného zákona. (jaz)