Kvůli státním maturitám v Alžírsku nechala tamní vláda vypnout na dvě hodiny internet. To aby zabránila podvodům při maturitních zkouškách. Školy dokonce u vchodů nainstalovaly detektory kovů a zakázaly mobily a tablety.

Alžírská obdoba státních maturit odstartovala ve středu a provází ji mimořádné manévry. V přibližně dvou tisícovkách testovacích center byly nainstalovány kovové rámy, které mají u studentů odhalit mobily a tablety. V tiskárnách, kde se připravovaly testy, byly nainstalovány rušičky signálu a bezpečnostní kamery.

Vláda také na dvě hodiny nechala vypnout mobilní i pevné připojení v celé zemi. Operátoři se nařízení museli podřídit. Podle operátora Algerie Telecom se tak stalo „podle instrukcí vlády, jejímž cílem je zajištění hladkého průběhu závěrečných zkoušek na středních školách“.

Podle agentury AFP budou blackouty pokračovat až do pondělí, kdy by testování asi 700 000 studentů mělo skončit.

Vláda k drastickému opatření přikročila poučena fiaskem z roku 2016. Tehdy se testy objevily na internetu už před zahájením zkoušek. Závěrečnou zkoušku si pak muselo zopakovat 300 tisíc alžírských středoškoláků. Když se o tom dozvěděla ministryně školství Nouria Benghebritová, před televizními kamerami se rozplakala. (jaz)