Česká armáda plánuje do roku 2027 modernizaci za více než 100 miliard korun. V rámci více než 100 projektů chystá pořídit dva letouny CASA, obrněná vozidla, bojové drony, mobilní a letištní radary či víceúčelové vrtulníky.

Nejdražším nákupem bude pořízení 210 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP), které budou stát podle předběžných odhadů 53 miliard korun. Armáda bude chtít sedm variant BVP, tedy vozy bojové, velitelské, průzkumné, ženijní, zdravotnické, dělostřelecké a vyprošťovací.

Jejich plánovaná životnost je 30 let. Vyzbrojeny by měly být kanonem ráže 30 milimetrů, kulometem i protitankovým raketovým kompletem. Potvrdili to náčelník generálního štábu Aleš Opata a další zástupci armádního velení.

Dalším důležitým modernizačním projektem je pořízení 12 víceúčelových vrtulníků, které budou mít za úkol palebnou podporu pozemních sil, ale i třeba zásobování či přepravu raněných.

Ve výzbroji nahradí současné bojové vrtulníky Mi-24, osazen proto bude buď kulometem, nebo kanonem, který bude ovládat pilot, navíc také kulometem ovládaným palubním střelcem. Ve výzbroji by měl mít i řízené a neřízené rakety.

Nové zbraně dostanou i dělostřelci. Armáda počítá s tím, že zakoupí 52 děl odpovídajících ráži používané v NATO, tedy 155 milimetrů. Jejich životnost má být 25 let.

Podle informací ČTK asi deset miliard korun bude stát zakoupení protiletadlového kompletu krátkého dostřelu SHORAD, který nahradí dosud používané KUB ruské výroby. Armáda také počítá s další modernizací tanků T-72.

Další modernizační projekty počítají s nákupem dvou nových letounů CASA, vojáci by je měli dostat po roce 2020. Nahradí letadla Jak-40, kterým životnost vyprší do dvou let. Stíhací letadla JAS-39 Gripen budou zmodernizována a získají schopnost zasahovat i proti pozemním cílům. Do výzbroje by se měly dostat i nové bezpilotníky, které budou schopné nejen získávat informace, ale i ničit cíle. (jaz)