Rumuni pracující v Česku si přijdou na lepší peníze než čeští zaměstnanci... (Ilustrační foto)

Rumuni v ČR vydělávají víc než zaměstnanci s českým občanstvím. V průměru si přijdou na zhruba 34 tisíc korun, čeští obyvatelé přitom vydělávají průměrně 30 865 korun. Lepší platy mají také Slováci působící v ČR či Rusové.

Absolutně nejvyšší průměrné mzdy 105 332 Kč v roce 2017 v ČR dosáhli zaměstnanci s německým státním občanstvím. Uvádí to Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností ČR v roce 2017, kterou vydalo ministerstvo práce a sociálních věcí, na niž upozornily Lidové noviny.

Ve srovnání platů v Česku podle občanství se na druhém místě umístili Slováci, jejichž průměrná mzda loni dosáhla 37 609 korun. Lepší průměrnou mzdu než Češi mají v tuzemsku i občané Ruské federace (36 469 Kč) a Rumunska (33 956 Kč).

Rumuni značně převyšují Čechy také v ohodnocení nemanuálních profesí, kde se jejich průměrný výdělek vyšplhal až na 57 tisíc korun. Češi, kteří se živí „hlavou“, vydělávali loni průměrně 37 tisíc.

Průměrná měsíční mzda zaměstnanců s českým občanstvím ve všech profesích byla loni 30 865 korun, uvádí zpráva Informačního systému o průměrném výdělku (IPSV).

Platově nejhůř jsou na tom ve srovnání podle národnosti Mongolové, Ukrajinci a Vietnamci. Jejich průměrné platy se v Česku pohybují pod hranicí 24 tisíc korun a převážně dělají manuální práce. (jaz)