S kontroverzním nápadem znárodnit Agrofert přišel bývalý lídr TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj by bylo vhodné přijmout ústavní zákon, pomocí kterého by byl Andreji Babišovi koncern Agrofert vyvlastněn. Ten by byl následně restrukturalizován a zprivatizován. Podle Kalouska by se tak stalo ve veřejném zájmu a znárodnění by pomohlo zachránit demokracii.

Kalousek reagoval na tweet svého stranického kolegy, europoslance Luďka Niedermayera. Ten si všiml výroku Andreje Babiše, že církevním restitucím nerozumí, a rozhodl se, že tedy problematiku zdanění restitucí Babišovi vysvětlí v jemu srozumitelných pojmech.

„Třeba že vznikne dohoda, že první vláda bez ANO, která snad jednou vznikne, prosadí zpětné zdanění všech dotací, které dostal Agrofert,“ vysvětloval.

Takový nápad je prý sice absolutní nesmysl, ale ty se dnes podle Niedermayera zjevně stávají normálem.

Jeho myšlenku na zdanění dotací Agrofertu si přečetl Miroslav Kalousek, který zašel ještě dál. Učinil tak pod vlivem své účasti na valné hromadě Asociace soukromého zemědělství, které podle něj sdružuje skutečné sedláky, nikoliv agrobarony.

I když prý Kalousek se svou názorovou výbavou nečekal, že někdy k něčemu takovému dospěje, v tomto případě by zapřel svou pravicovost a podpořil znárodnění.

„Nikdy jsem si nemyslel, že by mě s mojí ideovou výbavou a politickou historií mohlo něco takového napadnout : Občas si pohrávám s myšlenkou na ústavní zákon o vyvlastnění, restrukturalizaci a privatizaci Agrofertu ve veřejném zájmu a pro záchranu demokracie,“ napsal Kalousek na svůj twitter.

„Těm, kteří by mě proto chtěli osočit z levičáctví, doporučuji nastudovat Švehlovu pozemkovou reformu 20. let minulého století. Švehla zajisté nebyl levičák, přesto ji provedl. Přitom žádný šlechtický rod neovládal český venkov tak jako dnes šlechta rudá, v čele s Agrofertem,“ dodal Kalousek.

Myšlenku vyvlastnění se pokusil vysvětlit na videu, které natočil. Na něm vysvětloval, že tzv. agrobaroni venkov jen drancují, nežijí na něm a vydělané peníze z dotací pro venkov končí někde úplně jinde.

„Za ty peníze jsou nakupovány rezorty v zahraničí či podniky na výrobu dámského prádla,“ vysvětloval Kalousek.

Podporu si podle něj zaslouží jen ti, kteří ji využijí ve prospěch venkova, ke kterému cítí odpovědnost. (jaz)