Získat hypotéku bude nově výrazně složitější...

Od října bude složitější získat hypotéku. Česká národní banka bude nově vyžadovat, aby splátka hypotéky a dalších dluhů nepřesáhla 45 procent čistého měsíčního příjmu a celkové zadlužení devítinásobek čistého ročního příjmu.

„Bankám říkáme, že je lepší těchto hranic nedosahovat a držet se přísnějších hodnot,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Podle Rusnoka bývá v dobách nejsilnějšího vzestupu ekonomiky podíl úvěrů se selháním velmi nízký, což je často mylně interpretováno jako důkaz, že jsou nízká i rizika s úvěry spojená.

„Očekávám, že tato opatření vyvolají emotivní reakce některých tržních subjektů. Těžko však pro ně mohou být překvapivá, neboť jsou v souladu s dlouhodobým přístupem ČNB,“ uvedl pro HN viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

Nové kroky ČNB doplňují již dříve zavedená omezení, že většina nově poskytnutých hypoték nesmí přesáhnout 80 procent hodnoty pořizované nemovitosti a jen 15 procent nových hypoték může být do 90 procent.

Jednou z příčin nových opatření je podle Tomšíka fakt, že na trhu nemovitostí pokračuje vývoj, který centrální banka už dlouhodobě vnímá jako riziko pro stabilitu bankovního sektoru.

Ředitel sekce finanční stability Jan Frait potvrdil, že nová omezení se nebudou týkat lidí, kteří budou refinancovat hypotéku nebo je čeká nová fixace pevné sazby.

Centrální banka zpřísnila podmínky na hypotečním trhu již několikrát. Poprvé předloni na podzim, kdy bankám fakticky zakázala půjčovat na celou hodnotu nemovitosti. V dubnu 2017 ČNB doporučila neposkytovat hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV a omezit i hypotéky nad 80 procent. Takových mohou banky poskytnout jen 15 procent. (jaz)