Andrej Babiš slíbil, že zvýší zdravotním sestrám jednorázově platy o 5 tisíc korun. K tomu by mělo podle premiéra v demisi dojít v rámci zvyšování mezd ve zdravotnictví, ke kterému podle Babiše dojde v lednu příštího roku. 

„Platy ve veřejném sektoru stouply za posledních šest let o 61 procent. Průměrný plat vzrostl z 23 857 korun na nynějších 35 212 korun,“ řekl na úvod tiskové konference Andrej Babiš.

Ten zároveň podotkl, že předchozí vláda nabrala tisíce pracovníků do školství a další potřebné kapacity na ministerstva vnitra a financí.

Premiér akcentoval situaci v českém zdravotnictví, nedostatečné odměňování, a chybějící kapacity v nemocnicích. Těch se nedostává kvůli nízkému počtu ke studiu přijatých lékařů a následně absolventů. Vláda to podle Babiše vyřešila přijetím nových pedagogických kapacit. V sousedním Německu chybí v porovnání 50 tisíc zdravotních sester, v Česku jsou to potom 3 tisíce. Nedostatek pracovníků ve zdravotnictví je tak podle něj celoevropský problém.

Zdravotní sestry dostanou podle Babiše jednorázový příplatek 5 000 korun.

„Systém je deformován. Každá nemocnice dostává za stejnou operaci různé peníze,“ uvedl Babiš. Premiér se zavázal tento nesoulad vyřešit v nadcházejících letech v rámci jeho vládního období.

Babiš zároveň podotkl, že platy ve veřejné sféře stoupaly v posledních letech významně stoupaly. Pedagogům bylo za stejné období přidáno více než 70 procent. Babišova vznikající vláda se zavázala platy ve školství navýšit na v průměru 45 000 korun. (jaz)