Romové by měli ČR zachránit od kůrovce. (Zdroj: Bruntálský deník)

Tisícovka Romů by mohla vyrazit do bojů s kůrovcem. Jejich pomoc nabídla Asociace romských podnikatelů a spolků, která oslovila ministra životního prostředí Richarda Brabce a ministra zemědělství Jiřího Milka.

Pomáhat v lese by měli pracovníci prověřených firem, kteří kvůli nedostatku pracovních příležitostí žijí ze sociálních dávek.

Jak již dříve řekl Brabec, současná kůrovcová kalamita je největší od dob Marie Terezie. Firmy v ČR si přitom v poslední době stěžují, že nemohou dostatek pracovníků najít, například na lesnické práce chybí tisíce lidí, stát je chtěl najít v zahraničí, především na Ukrajině.

„Vyjádření ministrů Richarda Brabce a Jiřího Milka a potažmo i premiéra Andreje Babiše, že je potřeba rychle do republiky dostat tisíce nekvalifikovaných pracovníků ze zahraničí, když na úřadech práce jsou stovky ne-li dokonce tisíce dlouhodobě nezaměstnaných Romů, kterým tuto práci napřímo nikdo nenabídl, se nám nelíbí. Vyzvali jsme proto ministry, aby se na nás v případě zájmu o kvalifikovanou pracovní sílu obrátili,” uvedl prezident asociace Vladimír Leško.

Romové by měli podle něj mít stejnou šanci získat zaměstnání jako většinová část populace.

„Asociace zároveň ministry v dopise vyzvala, aby dali firmám, které Asociace sdružuje, příležitost podílet se na veřejných zakázkách a zakázkách malého rozsahu, o nichž ve většině případů vůbec nevědí, a dali tak šanci dlouhodobě nezaměstnaným a registrovaným na úřadech práce zapojit se plnohodnotně na trhu práce,” dodal.

„Budeme jednoznačně rádi za každou volnou ruku – nohu, která bude ochotná pracovat,“ řekl Brabec.

Podle něj však Lesy ČR a jejich dodavatelské firmy už déle než rok mluví o nedostatku pracovníků.

„Ministr Jiří Milek už před časem jednal s předsedou Celostátní asociace sociálně zodpovědných romských spolků a podnikatelů v ČR Marcelem Ščukou o možnostech najít pro nezaměstnané Romy uplatnění při pracích v lese, například při potlačování kůrovcové kalamity,” uvedlo na dotaz Novinek ministerstvo.

Ministr také ihned po obdržení dopisu asociace zkontaktoval Lesy ČR a požádal je, aby blíže specifikovaly své požadavky na zaměstnance i na jejich konkrétní pracovní náplň. Milek prý Leškovi zavolá a předá mu kontakt na manažery Lesů ČR, se kterými se pak šéf asociace může domluvit na dalším postupu. (jaz)