Americký prezident Donald Trump stáhl svou podporu závěrečného komuniké ze summitu G7 v kandském La Malbaie. (Foto: Twitter Canadian PM)

Donald Trump na závěr summitu G7 v kanadském La Malbaie navrhl, aby se v rámci těchto sedmi nejvyspělejších zemí světa obchodovalo bez cel a dalších obchodních bariér. Americký prezident pak odvolal podporu závěrečného prohlášení summitu G7. Trumpa totiž naštvaly výroky kanadského premiéra Justina Trudeaua, který má podle hlavy Bílého domu „slabošské a nečestné“ chování.  

Summit G7 provázely spory mezi Spojenými státy a zbylými členskými zeměmi ohledně zavedení cel, které začaly USA od března uplatňovat na dovoz oceli a hliníku.

Americký prezident zavedení cel na summitu opět obhajoval. Představitelé ostatních zemí americkému prezidentovi mu však oponovali a snažili se ho přesvědčit, aby opatření zrušil.

V sobotu večer SELČ nicméně hostitel schůzky Trudeau oznámil, že závěrečné prohlášení podepsalo navzdory obchodním sporům se Spojenými státy všech sedm členských zemí.

Šéf Bílého domu, který vrcholnou schůzku opustil předčasně kvůli plánovanému jednání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Singapuru, ale v noci na neděli vyzval představitele Spojených států, aby společné komuniké neschválili.

Amerického prezidenta rozhořčily výroky Trudeaua, že Kanada si nenechá od nikoho poroučet. Podle Trumpa to bylo „nečestné a slabošské“.

„Kanadský premiér Trudeau se na jednání G7 choval velmi pokorně a umírněně, ale po mém odjezdu vystoupil na tiskové konferenci s tvrzením, že americká cla jsou urážlivá a že se nenechá komandovat. To je velmi nečestné a slabošské. Naše cla jsou reakcí na jeho clo na mléko ve výši 270 procent!“ napsal na twitteru Trump.

USA jsou desítky let jen využívány, tvrdí Trump

Sedm průmyslových mocností se po jednáních v závěrečném komuniké zprvu mimo jiné zavázalo, že budou bojovat s protekcionismem a zmodernizují Světovou obchodní organizaci (WTO), aby byla spravedlivější.

V prohlášení se přitom země G7 postavily za systém obchodu založeného na pravidlech a zdůraznily snahu o snížení celních bariér i netarifních překážek a dotací. Konkrétní zmínce o amerických clech se text vyhnul.

Trump své partnery kritizoval, ale na závěr schůzky navrhl, aby se v rámci G7 obchodovalo bez cel, bez subvencí a bez dalších obchodních bariér.

Šéf Bílého domu zdůraznil, že Spojené státy potřebují spravedlivý přístup na trhy a nejsou ochotny dál tolerovat jednání zemí, které vůči USA spravedlivé nejsou. Schůzku přitom americký prezident označil celkově za úspěšnou.

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron následně uvedli, že společné prohlášení týkající se obchodu je jen prvním krokem v náročných jednáních.

Americký prezident řekl, že Spojené státy na summitu bojovaly za volný obchod a za konec dotací a cel. Jak toho hodlá docílit, ale neupřesnil. Pokud některé země začnou proti Spojeným státům uplatňovat reciproční cla na dovoz hliníku, bude to podle něj velká chyba.

„Spojené státy byly po desítky a desítky let jen využívány,“ prohlásil Trump s tím, že už nastal čas, aby se Evropská unie, Kanada a další obchodní partneři chovali ke Spojeným státům lépe.

„Jsme jako prasátko, ze kterého si všichni berou. Buď to okamžitě skončí, nebo s nimi přestaneme obchodovat,“ řekl Trump na adresu zbylých členů G7.

K těm vedle USA patří i Kanada, Japonsko, Británie, Německo, Itálie a Francie.

(pel)