Nezaměstnanost v Česku v květnu 2018 opět klesla na 3 procenta. Podle analytiků by český trh mohl "zchladit" dovoz cizinců z východní Evropy.

Nezaměstnanost v květnu 2018 opět klesla z dubnových 3,2 procenta na 3 procenta, a je tak nejnižší od roku 1997. Podle analytiků je český trh práce přehřátý a „zchladit“ by ho mohl dovoz cizinců z východní Evropy.

Nezaměstnanost klesá vytrvale od února. Meziroční pokles byl ještě výraznější, loni v květnu nezaměstnanost činila 4,1 procenta.

Uchazečů o místa bylo ke konci letošního května zhruba 230 tisíc, což je nejméně od července 1997.

Podle generální ředitelky Úřadu práce ČR Kateřiny Sadílkové by mohl pokles nezaměstnanosti pokračovat i v dalších měsících.

„Česká ekonomika nadále roste a trh práce ovlivňují i sezonní práce, které už jsou v plném proudu – především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví, lesnictví, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících, a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ sdělila Sadílková.

Podle oslovených ekonomů je trh práce v Česku přehřátý. Zchladit by ho podle nich mohl dovoz cizinců z východní Evropy. Ti by obsadili volná pracovní místa, kterými Češi opovrhují.

Obecně měli zaměstnavatelé v květnu největší zájem o stavební dělníky, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech.

Dále také o řidiče nákladních automobilů a tahačů, svářeče, řezače plamenem a páječe, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky či kuchaře.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. Právě v této oblasti se zaměstnavatelé nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované zaměstnance.

Míra nezaměstnanosti v ČR je nejnižší nejen v rámci EU, ale i v rámci OECD. ČR vykazuje nižší míru nezaměstnanosti než země jako Japonsko nebo Island.

(pel)