Prezident Vladimir Putin besedoval s občany...

Vladimir Putin vystoupil v ruské televizi v rámci své šestnácté prezidentské besedy s občany. V televizním pořadu se rozhovořil o ekonomické situaci Ruska, o chybách Západu, o otravě Skripalových, blížícím se fotbalovém šampionátu či o vztahu k Miloši Zemanovi.

Putin v úvodu hovořil o hospodářských úspěších země a „průlomovém“ programu vlády.

„Dá se říci, že míříme od vítězství k vítězství. Dosáhli jsme stabilního růstu ekonomiky, roste průmysl i zemědělský sektor. Podstatně vzrostl objem exportu ve strojnictví. To vše naznačuje strukturální změny ekonomiky,“ prohlásil Putin.

Zároveň připustil, že příznivý hospodářský vývoj nepociťuje nutně každý Rus.

Putin v besedě prozradil atmosféru svých osobních kontaktů se zahraničními státníky. S mnohými – například s nejvyššími představiteli Francie, Německa nebo Japonska – si kremelský šéf tyká. V případě českého prezidenta to ale neplatí.

„Je přece jen starší než já, myslím, že se chovám správně,“ konstatoval 65letý ruský prezident o vztahu se svým o osm let starším českým protějškem.

Putin si v besedě také postěžoval na politiku „zadržování“ Ruska, kterou podle něj prosazuje Západ. Řekl, že opakující se obviňování Moskvy je vyvoláno tím, že Rusko se stává konkurentem Západu.

„Zadržování je chybná politika, je třeba zahájit konstruktivní spolupráci, která prospěje všem. Každý už to začíná chápat. Až naši partneři uvidí, že jejich kroky škodí všem, že budou muset ruské zájmy respektovat, sankce skončí,“ řekl Putin.

Ruský prezident se zmínil o případu Sergeje a Julije Skripalových, otrávených v Británii jedem zvaným novičok. Podle Putina Skripalovi otráveni bojovou otravnou látkou nebyli, jinak by během minut či vteřin zemřeli.

Televizní pořad se nemohl vyhnout blížícímu se fotbalovému mistrovství světa, které v jedenácti ruských městech začne příští týden. Putin ujistil veřejnost, že nově vybudované sportovní objekty sportovci a veřejnost neopustí ani po mistrovství. Pochválil černomořské Soči, dějiště zimní olympiády v roce 2014, kde je údajně o využití sportovišť postaráno po celý rok.

Putin, který se poprvé stal prezidentem v roce 2000 a jehož nynější mandát vyprší v roce 2024, besedoval přes televizní obrazovku s občany už pošestnácté. (jaz)