Brusel rozšíří Junckerův plán...

Evropská komise chce rozšířit investiční program InvestEU (tzv. Junckerův plán) na podporu hospodářského růstu, zaměstnanosti a inovací v Evropě. Program by měl v rozpočtovém období 2021 až 2027 přinést dodatečné investice v objemu přes 650 miliard eur (16,7 bilionu Kč).

Komise uvedla, že chce novým programem rozšířit úspěšný model investičního plánu pro Evropu, takzvaného Junckerova plánu, který byl zahájen v listopadu 2014. Předseda komise Jean-Claude Juncker upozornil, že tento plán již aktivoval téměř 290 miliard eur ve formě investic a poskytl finanční prostředky pro 635 tisíc malých podniků.

„Tento úspěšný model použijeme i pro nový program InvestEU,“ dodal.

InvestEU má spojit pod jednu střechu různé finanční nástroje EU na podporu investic. Financování investičních projektů by tak mělo být jednodušší, efektivnější a pružnější. Nový program se bude skládat z investičního fondu, poradenského centra a internetového portálu.

„Navrhovaný program představuje strukturální reformu rozpočtu EU. Spojuje totiž celou řadu finančních programů EU do jedné struktury pod jedinou značku: InvestEU. V návaznosti na úspěch Evropského fondu pro strategické investice (EFSI) můžeme v Evropě i nadále podporovat vytváření pracovních míst, inovace a dovednosti s tím, že to příjemcům přinese větší transparentnost,“ uvedl místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen.

Komise navrhuje vyčlenit na fond InvestEU 15,2 miliardy eur. To umožní poskytnout z rozpočtu EU záruky ve výši 38 miliard eur, které se využijí na podporu strategicky důležitých projektů po celé EU. (jaz)