Firma Agpi Vajax, která letos v dubnu předala státu kvůli plánované výstavbě památníku romského holokaustu areál vepřínu v Letech u Písku, bude čelit žalobě. Podle OLAF (Evropský úřad pro boj pro podvodům) a českých institucí totiž firma získala eurodotaci v hodnotě 22,5 milionu korun díky uměle vytvořeným podmínkám. Peníze měla podle rozhodnutí ministerstva zemedělství vrátit, dosud tak ale neučinila. Informoval o tom Český rozhlas.

„Ministerstvo zemědělství potvrdilo rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu o uložení povinnosti vrátit poskytnutou dotaci,“ uvedla pro server iROZHLAS.cz mluvčí fondu Vladimíra Nováková.

Pravomocné rozhodnutí, že firma musí vrátit zhruba 22,5 milionu korun, padlo v polovině května. Ministerstvo zamítlo odvolání proti vratce, kterou firmě už dříve vyměřil zemědělský fond.

„Důvodem vymáhání vratky je skutečnost, že bylo zjištěno, že mateřská společnost AGPI uměle vytvořila podmínky pro získání dotace prostřednictvím pouze pro účely získání dotace zaktivované dceřiné společnosti Agpi Vajax, která mohla získat více preferenčních bodů, než by mohla samotná společnost AGPI,“ odůvodnilo ministerstvo rozhodnutí, které je nyní pravomocné a vykonatelné.

Písecká společnost AGPI Vajax je součástí zemědělské skupiny AGPI, která v minulosti provozovala vepřín v Letech u Písku, tedy na památném místě romského holokaustu. Letos v dubnu předala firma areál státu – konkrétně Muzeu romské kultury, které chce na místě vybudovat památník romského holokaustu.

Zemědělský fond vedl s firmou celkem dvě řízení o vrácení dotace v Programu rozvoje venkova, konkrétně se jednalo o modernizaci zemědělských podniků, přesněji výrobny vajec ve Vrcovicích u Písku v jižních Čechách. Za jednu část má firma vrátit 13,5 milionu korun, za druhou 9 milionů. Firma ale proti rozhodnutím z loňského září podala odvolání, ministerstvo nicméně postup zemědělského fondu potvrdilo. (jaz)