Evropská unie hodlá plošně určit ceny volání v rámci členských států unie. Cena za jednu minutu hovoru by neměla přesáhnout 6 korun, SMS pak vyjde asi na 1,8 koruny. Návrh české europoslankyně Dity Charanzové schválil Evropský parlament.

„Cesta k dnešní dohodě nebyla snadná, trvala mi více než rok. Považuji ji ale za velké vítězství pro občany EU a jsem ráda, že je pod ní podepsána Česká republika. Z mého pohledu se jedná o první krok k tomu, abychom domácí a mezinárodní hovory v rámci EU brzy využívali za naprosto stejných cenových podmínek,“ uvedla k úspěchu Charanzová.

V současnosti platí lidé u tuzemských operátorů více, řada hovorů je vyjde i na 38 korun za minutu.

Evropský parlament schválil také návrh na zavedení veřejného systému mobilního varování. V případě přírodní či živelné pohromy nebo teroristického útoku obdrží všechny mobilní telefony v postižené oblasti upozornění na obrazovku.

„Podařilo se mi prosadit, aby nejpozději od roku 2020 operační střediska tísňových linek dostala spolu s hovorem automaticky informaci o přesné poloze volajícího. Pokud upadnete z kola uprostřed lesa a potřebujete si přivolat pomoc, těžko se vám bude popisovat, kde přesně se nacházíte. Sami záchranáři si stěžují, že poloha mobilu bývá v odlehlejších oblastech velmi nepřesná, toto jim jednoznačně pomůže v práci, často jde v takových případech o minuty,“ uzavírá Dita Charanzová.

Kromě toho dojednaná legislativa řeší i lepší ochranu spotřebitele a možnost nároku na kompenzaci, pokud služby nefungují správně v době přechodu mezi operátory nebo zajištění větší internetové dostupnosti pro všechny. Středeční politickou dohodu ještě musí oficiálně schválit příslušný výbor a plénum Evropského parlamentu a také členské státy v Radě EU. (jaz)