V Česku se loni ubytovalo prostřednictvím aplikace Airbnb 1,02 milionu hostů. Jejich počet tak vzrostl meziročně o 52 procent. Nejvíc návštěvníků přijíždělo z Německa a z USA. Informovala o tom ředitelka datového výzkumu pro Airbnb Anita Rothová.

„V České republice je víc než 11 tisíc hostitelů, kteří sdílejí své domovy s hosty z celého světa. Průměrná doba sdílení je 38 nocí za rok, hostitelé si vydělají průměrně 2100 euro (54 tisíc korun),” uvedla Rothová.

Průměrnému hostiteli Airbnb v Česku je 38 let, muži a ženy mají rovnoměrné zastoupení.

Hosté, kteří prostřednictvím Airbnb do Česka přijedou, podle studie této společnosti utratí denně až 100 eur (2600 korun). Za loňský rok tak hosté v Česku utratili 324 miliónů eur (8,3 miliardy korun).

Podle studie sdílené ubytování přes tuto platformu v loňském roce přinesla české ekonomice přes 400 miliónů eur (10,3 miliardy korun). Do částky jsou kromě výše uvedených útrat hostů zahrnuty i příjmy hostitelů.

Airbnb je webová platforma, která zprostředkovává krátkodobý pronájem ubytování. Hostiteli jsou přímo majitelé nemovitostí – bytů nebo domů. Podle vlastních slov nabízí ubytování ve více než 81 tisíci měst a 191 zemích. Společnost vznikla v roce 2008 v americkém Los Angeles, v Česku funguje od roku 2009. (jaz)