V Británii zadrželi dosud nejmladší teroristku...

Ve Velké Británii usvědčili z terorismu osmnáctiletou Britku Safau Boularovou. Ta plánovala zaútočit na londýnské Britské muzeum, také chtěla odcestovat do Sýrie, kde se měla provdat za islamistického bojovníka.

Britka si začala na internetu dopisovat s bojovníkem Navídem Husajnem, když jí bylo 16 let. Rozhodla se, že se k němu v Sýrii přidá, aby se mohli vzít a pak společně spáchat sebevražedný útok. Husajn poslal dívčině starší sestře Rizlaine 3000 liber (téměř 90 tisíc korun), aby zaplatila za cestovní výdaje. Obě sestry ale byly v srpnu 2016 zadrženy. Úřady je pustily sice následně na kauci, ale zabavily jim cestovní pasy.

Safaa Boularová si s Husajnem i nadále dopisovala a pár spolu probíral plány jejího útoku na Britské muzeum, které je jednou z velkých atrakcí pro návštěvníky Londýna.

„Záměrem Safay Boularové bylo způsobit vážné zranění a smrt,“ uvedla obžaloba.

Když byl Husajn v dubnu 2017 v Sýrii zabit, Boularová napsala, že se chce stát mučednicí.

„Mé srdce touží po tom… setkat se poprvé s mým drahým mužem,“ uvedla tehdy.

Osm dní nato byla Safaa zadržena, v plánech na útok v centru Londýna ale pokračovala její sestra Rizlaine i matka Mina Dichová. 25. dubna se obě dvě vydaly na obhlídku míst ve Westminsteru, o den později si v obchodě koupily nože a další den, kdy měly v plánu zaútočit, je policie zatkla. Dvaadvacetiletá Rizlaine Boularová a čtyřiačtyřicetiletá Dichová se letos v únoru k plánování teroristických útoků přiznaly. (jaz)