Lidé opět získají placenou nemocenskou i v prvních 3 dnech nemoci. Uhradí ji zaměstnavatel.

Zaměstnanci zřejmě opět získají nárok na placenou nemocenskou i po dobu prvních 3 dnů nemoci. Nemocenskou by hradil zaměstnavatel. Poslanecká sněmovna v 1. čtení schválila novelu zákoníku práce, která obnovuje proplácení prvních tří dnů nemocenské. Návrh ve Sněmovně prosadili poslanci ČSSD. Zákon však ještě musí být finálně schválen ve 3. čtení. 

Návrh počítá s tím, že od poloviny příštího roku by nemocní mohli dostávat 60 procent platu. Náklady by platil zaměstnavatel. podle návrhu by náklady zaměstnavatelů mělo kompenzovat snížení odvodů na nemocenské pojištění o 0,2 procentního bodu.

Toto snížení odvodů na nemocenské pojištění by se týkalo jak zaměstnavatelů tak i OSVČ.

Zaměstnanci dnes nemají nárok na nemocenskou v prvních třech dnech nemoci. Od 4. do 14. dne jim zaměstnavatel vyplácí 60 procent platu. Až po této době přebírá vyplácení nemocenské stát.

Proti návrhu na opětovné zavedení nemocenské byly ODS, TOP 09 a někteří lidovci.

Zrušení tzv. karenční doby (tedy doby, kdy nemocným není placena nemocenská) si sociální demokraté stanovili jako jednu z podmínek vládní spolupráce s hnutím ANO.

Zavedení karenční doby prosadila vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) a to mimo jiné kvůli zneužívání nemocenské.

Nespravedlivá nemocenská

Návrh na obnovení nemocenské v prvních 3 dnech nemoci předložili sněmovně poslanci ČSSD Jan Hamáček, Jan Birke, Kateřina Valachová a Petr Dolínek.

Valachová při obhajobě uvedla, že neplacení nemocenské v prvních třech dnech pokládá její strana za nespravedlivé a za „trestání nemocných lidí“.

Ta mimo jiné poukázala na to, že systém nemocenského pojištění je založen na pojistném principu.

„Není žádného důvodu, aby první tři dny nemoci nebyly hrazeny,“ konstatovala Valachová.

Připomněla také, že „díky řádnému hospodaření v minulých letech byl nemocenský účet ještě v minulém roce přebytkový“.

Cílem návrhu je podle ní „reagovat zejména na situaci zaměstnanců s nízkými příjmy a zaměstnanců sociálně slabých, zejména matek samoživitelek či invalidů“.

„Podotýkám, že těchto případů jsou desítky tisíc lidí, kdy ztrácejí řádově tisíce korun ve svém příjmu, který už tak je nízký, a dostávají se z důvodu nemoci, ač si předtím platí nemocenské pojištění, na hranici chudoby.“

Obnovení nemocenské v prvních 3 dnech by podle Valachové „zlepšil postavení obrovského množství zaměstnanců, zajistí jim důstojnost v době, kdy jsou nejzranitelnější, a to je v době nemoci“.

Předkladatelé navrhli kompenzaci zaměstnavatelům a to sazby pojistného o 0,2 procentního bodu na nemocenském pojištění.

„Účinkem tohoto snížení pojistného by tedy mělo být, že také zaměstnavatelům bude tato změna kompenzována a zároveň zajistíme zaměstnancům to, co je podle mého soudu spravedlivé a podle našeho soudu spravedlivé, tzn. úhradu prvních tří dnů nemoci stejně jako následujících částkou 60 % průměrné mzdy,“ dovodila Valachová.

Nestandardní okolnosti

Proti návrhu na obnovení nemocenské v prvních třech dnech vystoupil například poslanec Jan Bauer (ODS).

Ten upozornil na „nestandardní okolnosti“, které předložení tohoto návrhu diskusi v Parlamentu doprovázejí.

„Tento návrh je předkládán s podporou současné vlády v demisi. Z vyjádření pana premiéra v demisi Andreje Babiše a ostatních ministrů ale vyplývá, že s ním nejsou spokojeni a mají svou vlastní představu o tom jak by měly změny v nastavení karenční doby vypadat. Jak to tedy doopravdy je nebo jak to bude vypadat?,“ prohlásil Bauer.

„Bude vláda Andreje Babiše v demisi tento návrh protlačovat v situaci, kdy se nedohodne s Českou stranou sociálně demokratickou na společném vládnutí, nebo nebude tento návrh podporovat, nikdo vlastně pořádně nevíme,“ podotkl dále.

Upozornil na to, že návrh je podáván přes jednoznačný nesouhlas zaměstnavatelů.

„Bývalo přitom v minulosti dobrým zvykem, že opatření s dopadem na zaměstnance a zaměstnavatele byla nejdřív předjednána na tripartitě a vláda se snažila o rozumnou dohodu mezi všemi zúčastněnými stranami.“

„Dnes tato zodpovědnost jednoznačně leží na vládě v demisi Andreje Babiše. Je to jejich odpovědnost. Zejména v situaci, kdy sem tento návrh posílá se souhlasným stanoviskem,“ konstatoval Bauer. (sfr)