Belgií otřásá teroristický čin. V centru Lutychu zavraždil terorista dvě policistky. Poté zastřelil dvaadvacetiletého mladíka a s ukradeným automobilem odjel ke škole, kde vzal jednu ze zaměstnankyň jako rukojmí. Během následné přestřelky byl zastřelen. 

Belgická televize RTL na svých internetových stránkách napsala, že čin se stal kolem půl jedenácté. Muž nejprve nožem napadl dvě policistky.

„Poté se zmocnil jejich služební zbraně a použil ji proti nim,“ popsal jeden z prokurátorů.

Poté pachatel ukradl zaparkovaný automobil, přičemž střílel na dvaadvacetiletého mladíka na sedadlu spolujezdce, který rovněž zemřel. Následně odjel k blízké základní škole, kde vzal jednu ze zaměstnankyň jako rukojmí.

U školy pak došlo k velkému policejnímu zásahu, který podle médií trval zhruba tři minuty. Útočník byl zabit zásahovou jednotkou, během přestřelky zranil několik policistů. Zajatá žena je v pořádku.

Případ převzala belgická federální prokuratura, která jej vyšetřuje jako teroristický čin. To ještě nutně neznamená, že o terorismus šlo, je to však v tuto chvíli považováno za nejpravděpodobnější variantu.

Podle belgických médií útočil asi šestatřicetiletý Belgičan, který byl v pondělí dočasně propuštěn z vězení nedaleko Lutychu. Odsouzen byl za krádeže, násilné činy a obchod s drogami. Podle sdělovacích prostředků nebyl dosud vyšetřován kvůli podezření z radikalismu.

Podle prvních informací měl útočník kontakt na etremisty. „Dokonce se s nimi prý pravidelně vídal,“ informovala Etrychová, co se píše v Belgii.

Některá média také tvrdí, že při útoku muž zvolal „Alláhu akbar“, což v arabštině znamená „Bůh je veliký“. Úřady zprávu zatím nepotvrdily. (jaz)