Ředitel CERMATU (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání) Jiří Zíka končí ve funkci. Odvolal ho ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO). To kvůli chybám, které se objevily v letošních maturitních testech z češtiny a přijímacích zkouškách na střední školy. 

„Jak sám pan ředitel řekl, že maturita je jeho dítě, tak já mám za to, že v tuto chvíli jako správný rodič omlouvá u maturity i věci a prohřešky svého dítěte, které už si vyžadují nějaký zásah,“ vysvětlil Plaga.

Zíka končí k 31. květnu a od 1. června ho nahradí analytička Michaela Kleňhová, která původně měla do funkce nastoupit od prosince. Do čela Cermatu ji vybrala komise již loni v listopadu, bývalý ministr Stanislav Štech (za ČSSD) ale tehdy rozhodl, že Zíka organizaci povede ještě tento rok.


Přečtěte si komentář: Státem organizovaná jednotná maturita slouží jen státu. Studenti ani trh ji nepotřebují


Kleňhová má podle Plagy navrhnout změny, které by u maturit a přijímacích testů zamezily opakování chyb. Podle ministra je potřeba diskutovat o podobě maturit, ale také o nastavení otázek a odpovědí. Práci, kterou Zíka odvedl, Plaga ocenil. Vyzdvihl třeba to, že za celých osm let neuniklo před maturitami zadání testů.

Podle ministra je jedním z úkolů pro novou ředitelku, aby kontrola začala fungovat. Plaga by se také osobně přiklonil k tomu, aby se maturita týkala jen didaktické části, a nebrání se ani debatovat o změnách v celkové podobě zkoušky. (jaz)