Babiš gratuluje eurokomisařce Jourové. V Bruselu zase o kousek pokročili k úplnému zregulování lidských životů obyvatel Evropské unie.

Evropská komise (EK) navrhla zákaz používání jednorázových plastových brček, nádobí a některých dalších plastových výrobků na jedno použití. Důvodem je snaha lépe chránit životní prostředí a omezit znečištění oceánů. Zákaz by mohl začít platit na jaře příštího roku.

Zákaz se má podle návrhu komise vztahovat na plastové vatové tyčinky, příbory, talíře, brčka, míchátka a tyčky k balonkům, které budou muset být vyrobeny výlučně z ekologičtějších materiálů. Celkem deset druhů jednorázových výrobků z plastu, jejichž zákaz nyní komise navrhla, tvoří údajně až 70 procent všech odpadků v mořích.

Členské státy budou podle návrhů komise také do roku 2025 povinny zajistit sběr 90 procent jednorázových plastových lahví od nápojů, například prostřednictvím systémů vratných záloh.

Nápojové obaly na jedno použití obsahující plasty budou na trhu povoleny jen v případě, že jejich uzávěry a víčka zůstanou připevněny k nádobě, navrhuje unijní exekutiva.

Země EU také mají podle návrhů zajistit omezení pro plastové nádoby na potraviny a nápojové kelímky. Mohou například stanovit vnitrostátní cíle pro snižování spotřeby, poskytovat v místě prodeje alternativní produkty nebo zajistit, aby plastové výrobky na jedno použití nebyly nabízeny bezplatně.

Produkty jako hygienické vložky, vlhčené ubrousky a balonky budou muset mít jasné a standardizované označení s údaji o tom, jak se má odpad odstraňovat, o negativním dopadu výrobků na životní prostředí a o přítomnosti plastů v nich.

Komise trvá na tom, že návrh nepoškodí evropské výrobce. (jaz)