Mahathir Mohamad (vlevo) se v 92 letech stal (opětovně) premiérem a zahájil vyšetřování zpronevěr svého předchůdce ve funkci Najiba Razaka (uprostřed, se svou manželkou). Najib jako premiér všechna obvinění z hospodářské kriminality vždy odmítal jako "účelovku".

Staronový malajský premiér Mahathir Mohamad nařídil vyšetřování finanční zpronevěry ze státního fondu 1MDB. První zjištění ukazují, že provinění minulé administrativy premiéra Najiba Razaka jsou závažnější, než se původně očekávalo. Bývalý premiér Razak z peněz státního fondu například koupil své manželce náramek za více než 20 milionů dolarů (více než 434 milionů korun). Najib jako premiér odmítal všechna svá obvinění z hospodářské kriminality jako „účelovku“. Stejný způsob „obrany“ v Česku volí i premiér Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo.

Mahathir Mohamad se ve svých 92 letech opět pevně ujal svého úřadu po velmi překvapivém volebním vítězství, kdy se navrátil na premiérský post, který už zastával 22 let v letech 1981 až 2003.

Jeho vítězství je především vyjádřením nespokojenosti se skandální vládou Najiba Razaka, který pravděpodobně ve velkém zneužíval prostředky ze státních fondů pro svou potřebu a pro financování luxusních dárků pro svou rodinu.

Nejznámější je skandál okolo státního fondu 1MDB, ze kterého se mělo podle zpráv amerických a švýcarských vyšetřovatelů vyvést na soukromé účty premiéra Najiba a jeho spolupracovníků asi 4,5 miliardy amerických dolarů. Asi čtvrtina této neuvěřitelné sumy skončila přímo na účtu premiéra Najiba, který za ně pořídil například diamantový náramek pro svou manželku v ceně přesahující 20 milionů amerických dolarů.

Za Najibovy vlády nebylo opravdové vyšetřování zpronevěry z fondu 1MDB možné. Tehdejší ministr financí byl zároveň předsedou fondu 1MDB a všechna obvinění odmítal jako nepodložená.

Hlavní státní žalobce sice vedl v roce 2016 vyšetřování, ale jenom proto, aby premiéra Najiba prohlásil za zcela nevinného. Premiér Najib totiž neponechal nic náhodě a rozhodující místa ve státě obsadil sobě loajálními služebníky s jediným úkolem – zajistit jeho beztrestnost.

Média buď obsadil svými poskoky a ostatní zastrašoval výhrůžkami o tom, že novináři nesmí šířit nepravdivé informace, což znamenalo, že média fakticky nesměla psát o problému s fondem 1MDB. Televizní tým, který se odvážil premiéra Najiba zeptat na zpronevěru peněz z fondu, byl zatčen…

Makající Najib a jeho účelovky

Premiér Najib všechna obvinění proti sobě odmítal jako jasnou „účelovku“ vymyšlenou opozicí, které údajně zabránil v rozkrádání státních prostředků.

Podobnost s českým premiérem Babišem se projevila i v dalších aspektech. Do letošních voleb například vytáhl premiér Najib s heslem, že „makal“ na 100 procent a je nadále odhodlán zlepšovat život všech lidí v Malajsii.

Malajci se však nenechali uchlácholit mangovou rýží (ne koblihami) rozdávanou na jeho volebních mítincích a připravili mu drtivou porážku.

V pátek provedla policie u bývalého premiéra Najiba domovní prohlídku a zabavila 72 kufrů se šperky a hotovostí a mimo jiné i 284 luxusních kabelek jeho ženy.

Najib Razak zatím nebyl obviněn z žádného trestného činu, ale bylo mu zakázáno vycestovat ze země.

Mohamad v Česku

Souvislost s vývojem v České republice má však i staronový malajsijský premiér Mahathir Mohamad. Ten stál za firmou Aspirasi Pertiwi, která získala 18 procent akcií a velké manažerské pravomoci v české firmě Evektor výměnou za příslib, že bude financovat certifikaci malého dopravního letadla Ev-55 Outback.

Sázka kunovické firmy Evektor Aerotechnik na malajsijského investora však zkrachovala. Letecké firmě Evektor teď navíc hrozí, že bude muset státu vracet stamiliony ze státních dotací. To může vést až ke krachu firmy.

Stát do vývoje Outbacku investoval téměř miliardu korun. Firma Evektor Aerotechnik se stala největším příjemcem dotací v celém českém leteckém průmyslu. Od roku 2001 dostala na vývoj svých letadel Cobra, Epos a Outback 1,2 miliardy korun.

Finanční úřad s velkou pravděpodobností bude Evektor žádat, aby peníze na zbytečně nakoupené stroje, případně další dotace, vrátil. Rozhodování ve firmě však fakticky blokují Malajsijci. (mar, sfr)