Francouz Bernard Arnault je nově nejbohatším Evropanem. Z trůnu sesadil Španěla Amancia Ortegu. Arnault, jehož majetek má hodnotu cca 70 miliard dolarů, vlastní luxusní značky jako jsou Louis Vuitton, Dom Perignon či Gevinchy. Po přeskočení Ortegy se stal zároveň čtvrtým nejbohatším člověkem na světě.

Francouzský obchodní magnát Bernard Arnault dosáhl nové úrovně bohatství, když hodnota jeho společnost Christian Dior SE ve čtvrtek rekordně vzrostla.

Už více než třicet let buduje luxusní značky Louis Vuitton Moët Hennessy známé pod zkratkou LVMH. Ty dnes pokrývají více než sedmdesát luxusních domů nabízejících módu, alkohol, hodinky a cestování, a celkem čtyři tisíce obchodů po celém světě. Zboží, které jeho firmy vyrábějí, prošlo pod rukama nejlepších světových návrhářů, jakými jsou mimo jiné John Galliano, Raf Simons, Alexander McQueen či Marc Jacobc.

Předseda a výkonný ředitel společnost LVMH se netají tím, že chce ve své skupině co nejširší portfólio hvězdných značek. Ty popisuje jako nadčasové, moderní, rychle rostoucí a vysoce výnosné.

Arnault se vyhýbá pozornosti médií, ale pravidelně navštěvuje své muzeum Nadace Louise Vuittona v Paříži, které otevřel v roce 2014. Centrum hudby a umění, jehož trvalá sbírka zahrnuje také moderní umělce jako Jeff Koons, Jean-Michel Basquiat a Gilbert & George, stálo 135 milionů dolarů a bylo postaveno architektem Frankem Gehrym, jenž navrhl také Guggenheimovo muzeum v Bilbau a podílel se na návrhu Tančícího domu v Praze.

(jaz)