Prezident CEFC Chan Chauto v kabině SK Slavia Praha (Foto: Slavia.cz)

Čínská společnost CEFC oznámila prodej části svého globálního portfolia realit v hodnotě 65 miliard korun. Celkem se jedná o sto projektů, mezi nimiž jsou kancelářské budovy, hotely, obytné domy či průmyslové objekty. CEFC v Praze vlastní například komplex Florentinum nebo stadion v Edenu.

Podle zdrojů agentury Bloomberg by se prodej měl týkat i hlavního sídla společnosti v Šanghaji. Společnost vlastní budovy rovněž v Gruzii, USA či především Číně.

„Plánovaný prodej globálního realitního portfolia se nedotkne nemovitostí vlastněných CEFC v Česku,“ tvrdí ale mluvčí CEFC (Europe) Group Company Pavel Bednář.

CEFC v Česku patří několik lukrativních nemovitostí. Koncem roku 2016 koupila od investiční skupiny Penta komplex kancelářských budov Florentinum v centru Prahy za 283 milionů eur (při tehdejším přepočtu 7,6 miliardy korun).

Loni jí Penta prodala za 650 milionů korun také sousední zrekonstruovanou budovu v pražské ulici Na Poříčí 30, v níž je hotelový řetězec Motel One. V české metropoli vlastní CEFC ještě historickou budovu bývalé Živnobanky, luxusní hotel Mandarin Oriental Prague na Malé Straně, Le Palais Art Hotel Prague na Vinohradech či fotbalový stadion Eden.

CEFC si za hlavní sídlo svých evropských aktivit zvolila Česko, kde zaměstnává přes 4000 lidí. CEFC Group (Europe) Company působí v oblastech financí, letectví a cestovního ruchu, průmyslu a výroby, nemovitostí či sportu. Celkem čínská firma v Česku spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur (38 miliard korun).

Vedle nemovitostí má CEFC podíl v J&T Finance Group, vlastní strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, pátou největší tuzemskou pivovarskou skupinu Pivovary Lobkowicz Group, leteckou firmu Travel Service, ovládá velkou část skupiny Unimex Group, má také majoritu ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha. CEFC má většinový podíl v internetovém prodejci Invia.cz a téměř polovinu v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Minulý týden se objevila informace, že do firmy vstoupí čínská státní společnost CITIC, která získá 49procentní podíl. CEFC také informovala o tom, že její dosavadní šéf, a mimo jiné poradce prezidenta Miloše Zemana, Jie Ťien-ming končí v čele firmy kvůli vyšetřování čínskou policií za porušení zákona.

(jaz)