Angela Merkelová tvrdí, že islám patří k Německu.

Před kancelář Angely Merkelové v jejím volebním obvodě ve Stralsundu někdo položil 14 hřbitovních svíček a fotografie mladých žen, které se staly oběťmi násilných činů přisuzovaných uprchlíkům. Na chodník pak někdo křídou napsal: „Islám patří k Německu?”.

Fotografie byla opatřena jmény Maria, Keira, Mia a Mireille. Dívky a mladé ženy těchto jmen se v poslední době staly oběťmi násilných činů, z nichž jsou viněni mimo jiné uprchlíci.

Patnáctiletá Mia byla v prosinci ubodána v západoněmeckém Kandelu. Podezřelým je její bývalý přítel, uprchlík z Afghánistánu. Čtrnáctiletá Keira byla počátkem tohoto měsíce zabita v Berlíně, K činu se v tomto případě přiznal její 15letý německý spolužák. Na začátku března byla na severu Německa ubodána také 17letá Mireille a podezřelým je její přítel, 18letý žadatel o azyl z Afghánistánu.

Devatenáctiletá studentka Maria se stala obětí brutálního znásilnění a vraždy v roce 2015. Afghánský uprchlík za to dostal ve čtvrtek od soudu ve Freiburgu na jihozápadě Německa doživotní trest.

Čtyři svíčky byly opatřeny nápisem Identitární hnutí, k němuž se hlásí krajně pravicová uskupení.

Policie předměty před poslaneckou kanceláří Merkelové zabavila.

„Zabavili jsme je, abychom zjistili jejich původ,” řekla policejní mluvčí.

Svíčky byly zajištěny i kvůli otevřenému ohni. Pokud jde o nápis na chodníku, policie prý zjišťuje, zda byl opravdu zhotoven křídou. Pokud by šlo o sprejovou barvu, vyšetřovala by poškození cizí věci.

(jaz)