Chudoba v Česku hrozí velkému počtu seniorů

Chudobou je v Česku ohrožena víc než čtvrtina seniorek nad 65 let, které žijí samy. Ze seniorů to je devět procent. Je to způsobené tím, že průměrný starobní důchod českých žen je o více než 2000 korun nižší než mužů. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána je narovnávání odměňování žen a mužů jednou z priorit současné vlády.

Data z Eurostatu dnes na tiskové konferenci k české účasti na zasedání komise OSN pro postavení žen sdělila její účastnice Taťána Gregor Kuchařová, jejíž nadace se práci se seniory věnuje.

„Genderová nerovnost je úzce spojená s chudobou ve stáří. Nejviditelnější je to u ohrožení chudobou u jednočlenných domácností. Z dat Eurostatu vyplývá, že u jednočlenných domácností nad 65 let hrozí chudoba 26 procentům žen a devíti procentům mužů,“ řekla Kuchařová.

České ženy mají o 18 procent nižší důchody než muži. Podle údajů odboru rovnosti žen a mužů Úřadu vlády ČR byl průměrný starobní důchod 12 661 korun u mužů a 10 400 korun u žen.

Seniorky podle loňských dat ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR pobíraly téměř pětinu příspěvků na bydlení. Dávku, na kterou mají nárok ti, jimž na bydlení nestačí 35 procent příjmu v Praze a 30 procent příjmu jinde, jich dostávalo víc než 35 900. Senioři obou pohlaví jich pobírali čtvrtinu.

Nerovnost příjmů podle Kuchařové vzniká už nástupem ženy na mateřskou dovolenou.

„Ženy do 30 let vydělávají o deset procent méně než muži na stejných pozicích. V dalších věkových kategoriích je to 22 procent, u vysokoškolsky vzdělaných 29 procent,“ uvedl Pelikán.

Chce podporovat možnost rovnoměrněji rozdělit rodičovské povinnosti mezi ženy a muže a také možnost zkrácení doby, po kterou pečuje rodič doma o dítě. Na rodičovskou dovolenou v Česku odchází 1,9 procenta mužů.

(jaz)