Demokracie je podle většiny českých obyvatel nejlepším způsobem vlády. Nadpoloviční většina je také spokojena s fungováním demokracie v ČR. Autoritativní režim by za určitých okolností preferovalo 22 procent obyvatel a 16 procent tvrdí, že na režimu nesejde. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM)

Spokojenost s fungováním demokracie vyslovilo v únorovém šetření 60 procent lidí. Nespokojenost deklarovalo 36 procent dotázaných a zbývajících šest procent zvolilo odpověď nevím.

V meziročním srovnání se postoje Čechů nezměnily a spokojenost vyjadřuje nejvíce lidí od roku 2004.

Lidé byli dotazováni rovněž na postoje k demokracii. Podle 56 procent jde o nejlepší způsob vlády, 22 procent by za určitých okolností preferovalo autoritativní způsob vlády a 16 procent soudí, že na režimu nesejde. Demokracii preferuje nejvíce lidí od začátku šetření v roce 2004.

Demokracii častěji preferují ženy, lidé s vyšším vzděláním, obyvatelé Prahy a Jihočeského kraje a voliči ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů.

Autoritativní režim častěji preferují respondenti nad 60 let věku, lidé levicové orientace a voliči ČSSD.

Skupinu těch, kteří se domnívají, že na režimu nesejde, tvořili častěji respondenti s nižším vzděláním, lidé deklarující špatnou životní úroveň vlastní domácnosti, respondenti starší 60 let, důchodci a voliči KSČM.

Průzkum proběhl od 3. do 15. února a zapojilo se do něj 1119 respondentů.

(jaz)