Migranti zapálili na Lesbosu tábor. (Ilustrační foto)

V uprchlickém táboře na řeckém ostrově Lesbos se vzbouřili uprchlíci. V táboře Moria založili požár, při následných potyčkách s policií jich 11 utrpělo zranění. Asi 200 žen a dětí muselo být z tábora evakuováno.

Moria je v současné chvíli domovem pro více než 5000 žadatelů o azyl, což je asi dvojnásobek stanovené kapacity tábora. Protesty proti špatným životním podmínkám jsou tak časté.

Poslední incident je však jeden z nejvážnějších za uplynulé měsíce. Podle policie ho spustilo 50 lidí, kteří zapalovali odpadkové koše. Nejnovější protest byl reakcí na pondělní pokus o sebevraždu syrského běžence, uvedl místní tisk s tím, že policie proti protestujícím použila zábleskové granáty a slzný plyn.

Lékaři bez hranic (MSF) na twitteru oznámili, že zraněným poskytli pomoc.

„Náš tým po potyčce mezi uprchlíky a řeckou policií ošetřoval 11 lidí, včetně batolat a těhotných žen. Do nedalekého skladu bylo evakuováno 200 žen a dětí,“ stálo v prohlášení MSF.

Lesbos se v roce 2015 stal bránou do Evropy pro asi milion uprchlíků. EU se nakonec v roce 2016 s Tureckem dohodla, že všichni migranti, kteří se přesunou z Turecka na ostrovy a nezískají azyl v Řecku, mohou být posláni zpět do Turecka. Zpracovávání žádostí o azyl se ale kvůli nedostatku vyškolených úředníků protahuje.

(jaz)