Americký prezident Donald Trump chce uvalit cla na dovoz čínského zboží. Týkala by se produktů v hodnotě 60 miliard dolarů (přes 1,2 bilionu korun). Cla se budou týkat mimo jiné technologického a telekomunikačního sektoru.

Trump podle amerických médií pověřil obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera, aby v reakci na krádeže intelektuálního vlastnictví, ze kterých je Peking obviňován, připravil rozsáhlé zavedení cel a obchodních omezení.

Lighthizer podle zpravodajského portálu Politico navrhl systém cel, který by postihoval dovoz z Číny o objemu 30 miliard dolarů. To však Trump odmítl, neboť chce čínský dovoz zatížit ještě většími poplatky.

Trump podepsal minulý čtvrtek podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku. Výjimku v něj přiznal Kanadě a Mexiku, další státy je podle něj prý mohou následovat. Cla na dovoz oceli budou stanovena ve výši 25 procent, na dovoz hliníku deseti procent.

Trump v Bílém domě tehdy řekl, že USA byly roky, ba desetiletí vystaveny nespravedlivým obchodním praktikám.

„Zavedením cel na hliník a ocel chráním americkou národní bezpečnosti,“ prohlásil a dodal, že „ve spolupráci se spřátelenými státy musíme projevit pružnost“.

(jaz)