Zaměstnanci Vítkovických strojíren stále nedostali své mzdy za leden 2018 a v tomto týdnu je ani nedostanou. Asi třem čtvrtinám pracovníků byly vyplaceny zálohy ve výši 2500 korun. Podle odborů by se situace měla vyřešit během následujícího týdne, zatím ovšem není jasné, jakým způsobem.

„Jednáme o řešení situace a uvolnění zdrojů, které by saturovaly tento problém, a já žiju v naději, že se to příští týden ukončí,“ řekl generální ředitel Vítkovických strojíren Bohuslav Fajmon.

Odhadem asi třem čtvrtinám zaměstnanců byly vyplaceny zálohy ve výši 2500 korun.

„Jsou lidé, kteří jsou v tísni. Někomu to pomůže,“ řekl Lubomír Mišun, předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Ocelové konstrukce

Dodal, že věří v příznivý obrat. Mzdy včetně odvodů státu podle něj měsíčně činí zhruba 25 milionů korun.

„Příští týden má být jednání s odbory, kde nám má být sděleno, jakým způsobem firma bude řešena, to znamená, bude-li na výplaty. Bude-li řešení příznivé, že firma pojede dál, což by bylo dobře, tak pokračujeme. V případě, že by se některé kroky nepodařilo managementu zrealizovat, tak je riziko řešení insolvencí,“ doplnil.

Firma nemá na výplaty peníze

Zástupci Vítkovických strojíren už dříve řekli, že firma nemá na mzdy peníze, protože kvůli incidenční žalobě nedostala úvěr. Původně měli mít lidé mzdy na účtech 15. února. Nyní jednatel společnosti Michal Pivoda upřesnil, že další informace zaměstnanci strojíren dostanou příští týden, kdy už má být situace jasnější.

Majitelé firmy tvrdí, že za nedostatek provozních prostředků mohou obavy bank, které strojírnám nechtějí půjčovat. Bojí se údajně žaloby, kterou na svou původně dceřinou společnost podala dnes už bývalá mateřská firma Vítkovice, a. s.

Vítkovický holding totiž žádá zrušení smlouvy o prodeji své dceřiné firmy v konkurzu. A to kvůli možným chybám při prodeji původní společnosti Vítkovice Power Engineering (VPE), která dnes funguje pod novým majitelem jako Vítkovické strojírny.

Vítkovické strojírny mají zhruba 650 zaměstnanců. Patří do nich bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnila společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce obě divize prodal.

(pel)