Británie bude po brexitu usilovat o co „nejhlubší a nejširší“ partnerství s Evropskou unií, uvedla britská premiérka Theresa Mayová v projevu v Bruselu.

Velká Británie bude po odtržení od Unie usilovat o co „nejhlubší a nejširší“ partnerství s Evropskou unií, které by co nejlépe vyhovovalo zájmům a potřebám obou stran. Uvedla to britská premiérka Theresa Mayová, když v Bruselu představila svou vizi brexitu.

Budoucí obchodní dohoda musí podle premiérky obsahovat zcela nezávislý arbitrážní mechanismus. Británie totiž podle ní odmítá jurisdikci evropského soudu. Důležitý podle Mayové bude trvalý dialog a konzultace obou stran.

Mayová také zdůraznila, že Británie bude mít zájem o úzké vazby s EU, pokud jde o nynější unijní standardy a regulace. Ty by i v budoucnu měly zůstat nejméně na stejné úrovni jako v EU, což má umožnit hladký pohyb zboží přes hranici.

Svobodnou a otevřenou obchodní soutěž by podle britské premiérky měly zajistit reciproční závazky obou stran. EU i Británie tedy musí mít zájem na udržení úzkých vazeb mezi občany, poznamenala. Smysl bude i nadále mít například vzájemné uznávání profesních kvalifikací.

(pel)