Prezident Miloš Zeman odsoudil vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyjádřil naději, že pachatel bude dopaden. Na Twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman přitom ještě loni při návštěvě Číny prohodil směrem k Vladimiru Putinovi, že novináře by bylo dobré likvidovat.

Ještě v pondělí hradní mluvčí Jiří Ovčáček nechtěl vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka za prezidenta Miloše Zemana jakkoli komentovat. Pouze uvedl, že někteří politici a aktivisté zneužívají děsivou vraždu k politickému boji.

Čeští politici včetně premiéra v demisi Andreje Babiše vraždu odsoudili již během pondělí, kdy se informace objevila v médiích.

Pozornost si znovu vysloužil i Zemanův loňský výrok z návštěvy Pekingu. Český prezident tehdy vyjádřil názor, že je v sále mnoho žurnalistů a bylo by prý dobré je „likvidovat“, na což ruský prezident Vladimir Putin reagoval: „Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano.“

Tento Zemanův výrok v pondělí připomněl například místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka: „Vtipkování Zemana s Putinem, že novináři by se měli likvidovat, dnes vidíme bohužel v praxi, když byl na Slovensku zavražděn investigativní reportér Ján Kuciak a jeho partnerka.“

(jaz)